Öğrenciler 300 litre yağmur suyu biriktirdi

Öğrenciler 300 litre yağmur suyu biriktirdi

Antalya'daki bir ortaokulda öğrenciler, küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla hazırladıkları "Suya yüzünü dön" projesi kapsamında bir yılda biriktirdikleri 300 litre yağmur suyuyla araba ve bisiklet yıkayıp, okul bahçesindeki çiçekleri suladı.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde Müzeyyen Çelebioğlu Konyaaltı Koleji'nde küresel ısınmanın neden olabileceği olumsuzluklara, çevreye karşı duyarlılığa, su israfına ve biriktirilen yağmur suyunun kullanılabilirliğine dikkat çekmek amacıyla "Suya yüzünü dön" projesi hazırlandı. Proje için okulda tanıtım toplantısı düzenlendi.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sadettin Sarı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yeraltı kaynaklarının yavaş yavaş tükenip, barajlardaki su seviyelerinin azalması gibi birçok çevre sorunu ile karşılaşılabileceğini belirtti. Bu projeyle toplumun dikkatini çekip insanlarda farkındalık oluşturmak istediklerini anlatan Sarı, ileride dünyada petrol yerine su kavgalarının yaşanacağına işaret etti.
Projede, "Damlaya damlaya göl olur" atasözünden yola çıkarak, suyun önemini öğrencilere anlattıklarını dile getiren Sarı, "Proje ile yağmur sularının biriktirilebileceğini ve tarımda, hobi bahçelerinde, inşaat sektöründeki sulamalarda, araba, motor, bisiklet gibi araçların yıkanmasında kullanılabileceğini nesillere aktarıyoruz. Bu şekilde hem ekolojik şehirler oluşturulacak hem de su maliyeti yüzde 50'ye kadar düşecektir" diye konuştu.

Proje ekibinden Güzel Sanatlar Fakültesi araştırma görevlisi Melis Sucuoğlu da ekolojik dengenin korunması ve insanların sürdürülebilir gelişiminin sağlanması adına suyun olmazsa olmazlar arasında yer aldığını söyledi. Projede, yağmur suyunun hem sanatsal hem de düşünsel boyutta nerelerde kullanabileceğini sorguladıklarını ifade eden Sucuoğlu, biriktirilen yağmur suların geri dönüşüme kazandırılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Suyun tüm canlılar için çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Sucuoğlu, "Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekliyle ilgili ciddi sorunlar doğuruyor. Kana kana içtiğimiz, temizlendiğimiz, yağmur yağdığında sevindiğimiz ve hayatın her alanında ihtiyaç duyduğumuz suyun kıymetini hiç aklımızdan çıkarmamalıyız" dedi.
Öğrencilerin bir yılda 300 litre yağmur suyu biriktirdiklerine dikkati çeken Sucuoğlu, bu suyun da okulun temizliğinde, bahçelerin sulamasında kullanıldığını bildirdi.

Konuşmaların ardından öğrenciler, biriktirdikleri suyla araba ve bisiklet yıkayıp, okul bahçesindeki çiçekleri suladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.