Öcalan'a Bediüzzaman sorusu

Öcalan'a Bediüzzaman sorusu

Taraf yazarı mücahit Bilici, "Öcalan, Bookchin’e kadar uzanıp ithal ettiği reçetenin daha yerlisini Kürdistan kaynaklı Bediüzzaman’ın müsbet hareketi’nde bulamadı?" diye sordu.

Risale Haber - Haber Merkezi

Bilici, "Kürdlerin teori hastalığı" başlıklı yazısında Kobani’nin IŞİD teröründen temizlenmesinin başta Rojava Kürdlerine, sonra da tüm insanlığa hayırlı olması temennisinde bulundu.

Hakiki bir İslam birliğinin Kürdlerin Kürd olarak tanınması vekabulüyle mümkün olabileceğini ifade eden bilici, "Zira hürriyet ve demokrasi dışında kimseye hakiki bir rahat yok. Bu Türk kardeşlerin Kürd kardeşlerini Kürd ve egemen olarak kabul etmesini gerektirdiği gibi hâkim Kürd siyasetinin de din ve dindarlıkla barışmasını gerektiriyor. Kürd siyasetinin Kürdlerin hakikatini yansıtır hâle gelmesi demokratikleşmesinin gereğidir" şeklinde yazdı.

Kürd siyasetinde bir teori hastalığı olduğuna dikkat çeken bilici, "Soldan tevarüs edilmiş. Modernleşme ideolojisinin, çağdaşlaşma zaruretine maruz bırakılmış bilumum milletlerde husule getirdiği bir hastalık. “Avrupa ne der”den başkasının hayat tecrübesinden veya tasavvurundan türemiş teorileri kendine ideoloji edinmeye kadar pek çok şekilde karşımıza çıkıyor. Hegel’i zihnine duvar yapıp sonra üstünden engelli yüksek atlama yapmak yahut duvar gibi ulus-devleti bir çırpıda eskitmek… İşte bunlar hep teori hastalığı" dedi.

Bilici yazısını Öcalan'a yönelttiği Bediüzzaman sorusu ile sürdürdü:

"İslamda iki yeşil var: Ağacın yeşili olan fıtrat ve iradenin yeşili olan şeriat. Her ne ve kim fıtrata yakın ise İslama yakındır. Bütün insanlar yeşil doğar. Renkleri sonradan başkalaşır. Çevreye zarar vermemek, insanları ezmemek, cihadın büyüğünü dar dairede yapmak, adalet ve eşitlik için çalışmak ve komünalizm denilen cemaatte rahmet aramak gibi özellikler İslami değilse İslami olan nedir?

Fakat soralım: Acaba neden Öcalan, Bookchin’e kadar uzanıp ithal ettiği reçetenin daha yerlisini Kürdistan kaynaklı Bediüzzaman’ın müsbet hareketi’nde bulamadı? Yahut ilkel saydığı teorisiz Kürdlerin fıtriliğini takdir edemedi?

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
14 Yorum