Obeziteyle mücadeleye beslenerek başlayın

Obeziteyle mücadeleye beslenerek başlayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, obeziteyi doğru ve dengeli beslenmeyle yenmenin mümkün olduğunu söyledi.

İştah düşmanı olan besinleri anlatan ve az yemek yemenin öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, ülkemizde son dönemde obezite hastası sayısının hızla arttığını belirterek, “Sağlık bakanlığının son verilerine göre obezite sıklığı erkeklerde yüzde 20,5, kadınlarda ise yüzde 41,3'tür. Neredeyse iki kadından birinde, kilolu olma durumu ortaya çıkmıştır. Obezitenin önlenmesi amacıyla iştah kontrolü ile ilgili çalışmalar artmaktadır. Yeme alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler ve iştahı azaltan besinler obezitenin önlenmesinde etkili olacaktır" dedi.

Alışkanlıklarınızı değiştirin

Baysal, uzun süre aç kalmak yerine sık ve az yemek yemeyi önererek, “Bütün hastalıkların kaynağı dolu midedir. En zengin öğün kahvaltı en hafif öğün ise akşam yemeği olmalıdır. Yemekler en az 20-30 dakikada, yalnız başına değil, sofrada, mümkünse ailece, çok iyi çiğneyerek yenilmelidir. Yemekten hemen sonra çay, kahve veya tatlı tüketmeyin. Uzun süreli açlıklar çok yemek yeme hissini tetikler. Zeytinyağı, meyve, sebze açısından zengin, kırmızı etin daha ölçülü tüketildiği Akdeniz tipi beslenme tarzını öneriyoruz" diye konuştu.

Domates ve salatalığın suyunu için

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Fatma Baysal şunları söyledi:

“Ülkemizde pek tercih edilmese de yemeklerle birlikte veya önce domates veya salatalık gibi sebze sularının iştah kontrolünde yardımcı olduğu bilinmektedir. Yoğun tadı olmayan ve şeker içeriği az olan sebzeleri tercih edebilirsiniz. Kalori bakımından oldukça düşük olan salatalık suyu keyifli bir içim sağlayacaktır. İçine nane gibi baharatlar ekleyebilir veya ayranla karıştırarak daha alışkın olduğumuz lezzetler yaratabilirsiniz. Nane kokusu da iştah baskılayıcı olarak bilinmektedir."

İşta düşmanı besinler

Badem ve Ceviz: E vitamini ve magnezyumdan oldukça zengindir. Kilo kontrolüne, insanlarda tokluk hissini arttırarak yardımcı olur.

Kahve: Günde 1-2 fincan kahve tüketmek zihni canlandırırken aynı zamanda iştahı da baskılar. Potasyum açısından da oldukça zengin olan kahveyi tüketirken şeker ve krema tercih etmemeye çalışın.

Yumurta: Her gün kahvaltıda 1-2 adet yumurta tüketenler, tüketmeyenlere göre daha az acıkıyor. Anne sütünden sonraki en sağlıklı protein olarak bilinir.

Salata, sebze çorbası, sebze suyu: Fazla yağ ve un eklenmeyerek yapılan sebze çorbalarının kalorisi çok düşüktür. İştah kontrolünü sağlamakta zorlanan bireyler.

Avokado: Lif ve kalp dostu tekli doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengin olan avokado tokluk hissi verir. istediği kadar tüketilebilir. Tokluk hissinin çabuk oluşmasını sağlar.

Yeşil çay: Özellikle ödem attırıcı etkisi sayesinde zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez çayıdır. Kan şekerini düzenler, tokluk hissi sağlar.

Yulaf ezmesi: Tokluk hissi verir. Açlık hormonunu baskılar.

Tarçın, karanfil: Kan şekerini dengeler. Çaylara, süte eklenebilir. Meyveleri dilimleyip üzerlerine tarçın serperek tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Keten tohumu: Lif bakımından oldukça zengin olan keten tohumu, sağlıklı yağ kaynaklarından biridir. Omage3, omega6 içerir.

 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.