Obezite, tükürüğe bağlı olabilir

Obezite, tükürüğe bağlı olabilir

Tükürükteki bir enzimin eksikliğinin obeziteyi tetikleyebileceği belirlendi.

İngiliz ve Fransız bilim adamlarının araştırması, tükürükte bulunan, nişastayı parçalayarak şekere çeviren amilaz adlı enzimin az olmasının obeziteye yol açabileceğini gösterdi.
Farklı kilolarda İsveçli kız ve erkek kardeşlerin gen haritasını inceleyen bilim adamları, amilaz geni kopyasının kişiden kişiye değiştiğini (1-20 kopya), kopyaya çok az sahip olanların obeziteye yakalanma riskinin 10 kat arttığını vurguladı.
Tarım faaliyetlerinin başlamasından bu yana (10 bin yıl önce) nişastanın sindirilebilmesi için AMY1 kopyalarının arttığını belirten bilim adamları, her kopyasının obezite riskini yüzde 20 azalttığına da dikkati çekti.
Bu enzimin obeziteyle bağlantısı konusunda 2 teori öne sürüldü.
İlkinde bilim adamları, yiyeceklerin çiğnenmesi ve ağızda kısmen sindirilmesinin, amilaz eksikliği olanlarda, daha az tokluk hormonunun salgılanmasına yol açabileceğini savundu. İkinci teoride ise bilim adamları, bu enzime az sahip olanlarda nişastanın iyi sindirilememesinin bağırsak florasını değiştirebileceği ve dolaylı olarak obeziteyi hatta şeker hastalığını tetikleyebileceği fikrini ileri sürdü.
Obezitenin önlenmesine ilişkin yeni bakış açıları sunan araştırmanın sonuçları, ''Nature Genetics'' dergisinde yayımlandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.