Obezite, kandaki D vitamini düzeyini düşürüyor

Obezite, kandaki D vitamini düzeyini düşürüyor

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, obezite ile kandaki vitamin D düzeyinin bağlantılı olduğunu belirterek, özellikle Türk toplumunda sağlıklı ve obez hastaların kandaki vitamin D düzeylerinin bel

İstanbul Acıbadem Üniversitesi tarafından düzenlenen 4. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu'nda 'obezite ve D vitamini' konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Neriman İnanç, obezite tedavisinde hastaların kan düzeyine göre D vitamini ilavesi yapılarak, zayıflama programının açık havada fiziksel aktivite ile yeterince desteklenmesinin tedavi başarısını artırdığını söyledi.

Obezlerde yağ dokusu arttığı için D vitamininin bu dokuda daha fazla depolandığını hatırlatan Prof. Dr. Neriman İnanç konuşmasında şunları söyledi: "Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan enerjinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması ve vücut ağırlığının normalin üzerine çıkması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Obezite oluşumunu engellemek için yapılan araştırmalarda bazı besin öğelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oldukları belirlenmiştir.

Bu besin öğelerinden bir tanesi de D vitaminidir. Obezitede kandaki D vitamini düzeyi düşmektedir. Obezitenin göstergelerinden biri olan Beden Kitle İndeksi'ndeki bir birim artış, kandaki vitamin D düzeyinde yüzde 1,15 azalmaya neden olmaktadır. Obezlerde yağ dokusu arttığı için D vitamini bu dokuda daha fazla depolanmaktadır. Ayrıca, bu kişilerin derilerinde vitaminin yapımı azalmaktadır. Obezlerde kalp hastalıkları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar ortaya çıkmakta, bu hastalıklarda da D vitaminini olumsuz etkileyen parathormon adı verilen hormonun düzeyinde baskılanmaktadır. D vitaminin asıl kaynağı güneş ışınlarıdır. Çok az miktarda yağlı soğuk su balıklarında bulunur. Güneş ışığı ile aldığımız D vitamini önce karaciğerimizde daha sonra böbreğimizde aktif hale gelir."

Prof. Dr. İnanç, obezlerde genellikle karaciğer yağlanması ortaya çıktığı için yine D vitamininin aktif hale gelmesinin zorlaştığını hatırlatarak, "Tokluk hormonu olarak bilinen leptin düzeyinin obezlerde fazla olması da bir başka mekanizma olarak D vitamininin vücutta yapımını engellemektedir. Bu nedenle öncelikle, Türk toplumunda sağlıklı ve obezlerin kandaki vitamin D düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir. Obezite tedavisinde hastaların kandaki düzeye göre vitamin D ilavesi yapılması, zayıflama programının açık havada fiziksel aktiviteyle yeterince D vitamini alınarak desteklenmesi tedavi başarısını artırmaktadır." diye konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.