Obezite fıtık ediyor!

Obezite fıtık ediyor!

Obezitenin kalp, yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıkların yanı sıra bel fıtığı gibi iskelet rahatsızlıklarını da tetiklediği belirtildi.

Vücudun gereğinden çok ağır olmasının kas ve iskelet sisteminde aşınmalara, kireçlenmelere sebebiyet verdiğini belirten uzmanlar, aşınan disklerin yırtılması ile fıtık oluştuğunu söyledi.

 Son dönemde insanların az hareket ettiğini, zamanlarının çoğunu bilgisayar veya televizyon karşısında geçirdiğini hatırlatan uzmanlar, yaygınlaşan aşırı kilo artışının omurgaya binen yükü fazlalaştırırken, aynı zamanda kaslarda kuvvet ve esneklik kayıplarına da sebep olduğuna dikkat çekti. Bu durumun omurgayı oluşturan kemikler ile bu kemiklerin arasında yer alan kıkırdaklara gereğinden fazla yük binmesine yol açtığını belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Günümüzün en büyük meselesi hareket azlığı. Dengesiz beslenmenin giderek yaygınlaşması ve vücut ağırlığının artması, omurgayı daha çok zorlayarak bel ve boyun bölgelerinde fıtığa sebebiyet veriyor. Aşırı kiloların omurgaya bindirdiği yükten kaynaklı ağrılar varsa ve bu ağrılar belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kol ve ele yayılan ağrı mevcutsa boyun fıtığı ihtimali var. Yapılan tetkik ve iyi bir muayene sonucu teşhis ve tedavisile birlikte doğru beslenme programlarına da hemen başlanmalıdır" dedi.
Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade eden Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, tedavileri 3-5 gün aralıklarla uyguladığını anlattı. Bu tedavi sırasında rahatsızlığın olduğu bel ve boyun bölgesine ellerle bir takım bastırma, germe ve döndürme gibi teknikler tatbik ettiğini belirten Şahabettinoğlu, "Manipülasyon tedavisiyle hastanın yüzde 98 iyileşme ihtimali var. Sadece yüzde 2 hastada ameliyat gerekebilir. Ameliyat, bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda uygulanmalıdır. Boyun fıtığında ise ellerde ve kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerekebilir. Sadece bel-bacak ağrısı, uyuşma ya da ense-kol ağrısı, uyuşma şikayetleri olan bel ve boyun fıtıklarına ameliyatsız çare bulunabilir" diye konuştu.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.