OAC'de 'Ölüm Geçidi' olarak bilinen cadde açıldı

OAC'de 'Ölüm Geçidi' olarak bilinen cadde açıldı

Orta Afrika'da Müslüman mahallelerini Hristiyan mahallelerine bağlayan Kuduku caddesi yeniden kullanıma açıldı, cadde yaşanan şiddet olaylarından dolayı 'Ölüm Caddesi' olarak biliniyordu

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de ''ölüm geçidi'' olarak adlandırılan Kuduku caddesi dün tekrar kullanılmaya başladı.

Afrika ülkeleri önderliğindeki barış gücü (MISCA) ve Fransa'nın Sangaris operasyonuna katılan askerlerin eşliğinde 40 Müslüman ve 40 Hıristiyan genç, caddede el sıkıştı ve birbirlerini kucakladı.

Çoğunlukla Hıristiyanların yaşadığı 5, 4 ve 8. bölgeleri, Müslümanların yaşadığı 5 Kilometre ve 3. bölgeyi birbirine bağlayan caddeye girmeye 3 aydır ne Hıristiyanlar ne de Müslümanlar cesaret edebiliyordu.

Sangaris operasyonunun komutanı, caddenin kapatılmadığını ancak güvensiz olduğundan kimsenin buradan geçmeye cesaret edemediğini belirtti.
5. bölgenin Belediye Başkanı Simon Ganakamba, caddenin tekrar kullanılmasının başlangıç için başarı olduğunu vurguladı.

5 Kilometre mahallesindeki Müslümanların sözcüsü Osman Abakar, ''Bu, Müslümanlarca ve tüm Orta Afrikalılarca beklenen bir durumdu. Her zaman caddenin özgürleşmesini bekledik'' ifadesini kullandı.

Caddenin yeniden kullanılmaya başlaması Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasında uzlaşmanın bir göstergesi olsa da halkın bir bölümü halen kaygılı.

5. bölge sakinlerinden Oscar Banale, "bunun bir blöf olduğunu, 5 Kilometre'ye gidebileceklerini ancak orada silahlı Müslümanlarca öldürüleceklerini'' iddia etti.
5 Kilometre mahallesinden İdris Tanko da, herşeye rağmen Müslümanların halen korktuğunu belirterek, ''Dışarı çıkarsak bizi öldürecekler. Sevinmeden önce Hıristiyanların iyi niyetli olup olmadığını anlamalıyız'' değerlendirmesinde bulundu.

Taksi ve Otobüs Sendikası Genel Sekreteri Ange Vogar Mandapi da caddenin yeniden açılmasının taksi şoförlerinin güvenliğini garanti etmeye yetmediğini, bazı bölgelere gidemediklerini savundu.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.