O üniversite FETÖ'nün himmet karargahı çıktı

O üniversite FETÖ'nün himmet karargahı çıktı

FETÖ iddianamesinde, örgütün yıllık himmet toplantılarını Melikşah Üniversitesinde düzenlediği ve bu toplantılara 200-300 esnaf ve iş adamının katıldığı bilgisine yer verildi.

Kayseri'deki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iddianamesinde, örgütün Melikşah Üniversitesinde düzenlendiği yıllık himmet toplantılarına 200-300 esnaf ve iş adamının katıldığı bilgisine yer verildi.

FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında aralarında iş adamları Hacı, Memduh ve Şükrü Boydak, Hamdi Kınaş ve Halit Gazezoğlu, eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile örgütün "il imamı" Sıtkı Baş'ın da bulunduğu 68 sanık hakkında, "Anayasayı ihlal, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini düşürmeye teşebbüs, silahlı terör örgütü yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, hizmet sebebiyle emniyete suistimal, ÖSYM Kanunu ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Sanıklar hakkında 2014 ve 2015'te açılan çeşitli soruşturmalara ait dosyalar da bu dava çatısı altında birleştirildi. Bu kapsamda hazırlanan iddianamede, esnaf ve iş adamlarından himmet toplanmasına ilişkin soruşturmanın detayları da paylaşıldı.

Bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan H.S.T, 1989 yılında trafik kazasına hayatını kaybeden babasından kalan tüm mirası amcası Ahmet T'nin idare ettiğini söyledi.

Amcasının FETÖ üyesi olduğunu öne süren H.S.T, "Serhat Dershanelerinin de yönetim kurulu başkanıydı. Hatta beni de Amerika Florida'da bulunan cemaate ait veya cemaatle anlaşmalı olan üniversiteye göndermek istedi. Ben gitmek istemedim ve eğitimimi yarıda bırakarak ticarete başladım. Amcamın himmet adı altında toplanan paraları bavullarla yurt dışına götürdüğünü biliyordum. Kendi zekatı ile diğer kişilerden topladığı hayır paralarını örgüte aktarıyordu." dedi.

Ailesi tarafından istenmeyen bir evlilik yaptığı için kendisini dışladıklarını ve payına düşen mirası tam olarak vermediklerini savunan H.S.T, şöyle konuştu:

"Hesabıma aktarılan parayı 'senin borcun var' diyerek başkalarının üzerine geçirdiler. Ben bu olaylar nedeniyle rahatsızlandım. Mağdur durumdayım. Babaannemden kalan 400 bin dolar nakit parayı da amcam Melikşah Üniversitesine bağışladı. Cemaat oturmalarına bazen beni de götürürdü. Amcam bu oturmalara gelen kişilerin himmet miktarlarını belirliyordu. Bu miktarlara kesinlikle itiraz olmuyordu."

Gülen ile görüşmeye cep telefonları alınmamış

İddianamede "bilgi sahibi" sıfatıyla ifadesi bulunan S.A ise 2008 yılında GESİAD’ın Mehmet Filiz'in başkanlığında düzenlediği organizasyonla 8 iş adamıyla ABD'ye gittiğini belirtti.

Burada 8-9 gün kaldıklarını, gezinin sonlarına doğru heyetteki iş adamlarından birinin "Ben bu cemaate 18 yıldır hizmet etmekteyim, buraya kadar geldik, Pensilvanya'da bulunan Fetullah Gülen hoca ile görüşmeden gitmem" diyerek Fetullah Gülen'den randevu talep ettiğini anlatan S.A, şunları kaydetti:

"Üç gün sonra Fetullah Gülen, bizi Pensilvanya'ya görüşmek için davet etti. Hep beraber Pensilvanya’ya gittik. Fetullah Gülen'in evinin girişinde mescide benzer bir yer var. Bizi buraya götüren cemaat görevlisi üzerimizdeki cep telefonu, kamera gibi cihazları burada bulunan dolaplara bırakmamızı söyledi. Üzerimizdekileri buraya bırakınca bizi Fetullah Gülen’in bulunduğu binaya götürdüler. Yaklaşık 2 saat kadar Fetullah Gülen ile görüştük. Bu görüşmede Fetullah Gülen bize 'cemaatin çok büyüdüğünü, cemaat içerisinde yanlış yapan insanların olabileceğini' söyledi. Bana dönerek, 'cemaatimiz ile ilgili bir öz eleştiriniz var mı' diye sordu. Ben de cemaatin oturmalarında sürekli para mevzusunun konuşulduğunu, dini bilgilerin verilmediğini söyleyerek öz eleştiride bulundum. Fetullah Gülen de 'cemaatin büyüdüğünü, bu tür aksaklıkların olabileceğini' söyledi. Buradan ayrıldıktan sonra beraber gittiğimiz arkadaşlar bana bu eleştiriyi yaptığım için kızdı. Aynı gün Amerika’dan döndük. Fetullah Gülen ile görüşmemizden sonra cemaatin ayarının kaçtığını, bana maddi ve manevi bir katkılarının olmayacağını düşünerek 2008 yılında ayrıldım."

Bilgi sahibi olarak ifade veren S.A ise 2006 yılında Fetullah Gülen cemaatinin oturmalarına katılmaya başladığını ve cemaat bünyesindeki eğitim kurumlarının mütevelli heyetinde görev aldığını anlattı.

Cemaatin yıllık himmet toplantılarının Melikşah Üniversitesinde yapıldığını, üniversitenin içerisindeki bir salona akşam saatlerinde gittiklerini, bu salona kendisi gibi yaklaşık 200-300 iş adamı ve esnafın katıldığını dile getiren S.A, şu bilgileri paylaştı:

"Toplantıya, Sıtkı Baş başkanlık ederdi. Masada Memduh Boydak, Hamdi Kınaş ve Mehmet Yıldız da olurdu. Sıtkı Baş katılımcılara cemaatin dini faaliyetlerini anlattıktan sonra katılımcının ismi okunur, bu şahıs ayağa kalkar, Memduh Boydak ve Hamdi Kınaş 'Abi sana şu kadar yazdık' diyerek o kişinin ödeyeceği yıllık himmet miktarını belirlerdi. Memduh Boydak ve Hamdi Kınaş 2011 yılındaki toplantıda benden yıllık 33 bin lira, 2012 yılındaki toplantıda 66 bin lira, 2013 yılındaki toplantıda da 110 bin lira ödememi istedi. Ben de bu paraları Sıtkı Baş ve 'Bülent hoca' olarak tanıdığım kişinin görevlendirdiği şahsa aylık periyotlar halinde ödedim."

Davanın sanıklarından Hacı Osman Büyükata'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY terör örgütüne finansman sağlayan kişilere yönelik yürütülen soruşturmanın da şüphelisi olduğu belirtildiği iddianamede, bu kişinin ABD’deki Pinnacle Education Services NC isimli kuruluşun Bank Asya’da bulunan hesabına 1 Temmuz 2014'te 40 bin dolar havale gönderdiği belirtildi.

Büyükata'nın alınan ifadesinde ise "Söz konusu kuruluşu, 2008 yılındaki Amerika ziyaretinde tanıdığını, kuruluş yetkililerinin isimlerini bilmediğini, bu kuruluşu da Türkiye dahil İslam ülkelerinden gelen zeki çocukların barınma ve eğitim yardımı yaparak öğrencileri sahiplenen bir kuruluş olarak bildiğini, 40 bin doları kendi hesabından, bilgisi dahilinde yardım amaçlı gönderdiğini" beyan ettiği kaydedildi.

"Burslar FETÖ/PDY’nin olmazsa olmazlarından"

İddianamede, şüphelilerin iş yerleri ile evlerinde yapılan aramalarda ele geçen belgelere ilişkin de bilgiler verildi. Kayseri mütevelli heyetinde bulunduğu öne sürülen Necmi Somtaş'ın iş yerinde Bank Asya Kayseri Şubesinde 19 Eylül 2014'te farklı kişiler adına açılan hesaplara ilişkin dekontlar ele geçirildiği belirtildi. Bu delillere ilişkin yapılan değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi:

"Söz konusu hesapların açılış zamanlarının tamamen birbirine yakın olduğu hatta bazı şahıslar adına hesap açılma işleminin bir iki dakika aralıklarla olduğu, yine aynı zaman dilimi içerisinde Necmi Somtaş tarafından yüklü miktarda paranın çekildiği görülmüştür. Bu para çekme işleminden birkaç dakika sonra soyadları Somtaş olan kişiler adına vadeli döviz hesapları açılarak dolar yatırıldığı, son olarak ise Necmi Somtaş tarafından saat 18.05’te 270 bin dolar çekildiği görülmektedir. Bilindiği üzere FETÖ/PDY’nin finansal kuruluşlarından olan Bank Asya ile ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca incelemeler yapılmaktadır. Bu süreçte Fetullah Gülen’in söz konusu bankaya para yatırılması konusunda talimatı olduğuna dair haberlerde gündem konusu olduğu görülmektedir. Şüpheli Necmi Somtaş'ın kendisi ve soyadı Somtaş olmayan diğer şahıslar adına kısa bir zaman diliminde bu hesapların açılarak yüklü miktarda doların yatırılması ve son olarak da Necmi Somtaş tarafından para çekilmiş olması, yine başka şahıslara ait bu hesaplara yatırılan dolarlara ilişkin dekontların Necmi Somtaş'ın iş yerinde bulundurması da muhtemelen bu bankanın kurtarılması adına yapılmış bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir."

Şüpheli Mehmet Filiz'in evinde yapılan aramada 23 maddeden oluşan not kağıdı bulunduğu, bu notta da görüldüğü üzere bursların FETÖ/PDY’nin olmazsa olmazlarından olduğu bilgisi verilen iddianamede, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Burs adı altında toplanacak paraların arttırılması adına dokümanın başlık kısmına 'Burs artmalı' yazıldığı ve açıklamalara bu başlıktan sonra geçildiği, yapıya mensup şahısların daha çok tedbir almasının istenildiği, bunun yanı sıra yapılması istenilenlerin tamamen FETÖ/PDY’ye olan bağlılığın devam etmesi ve bu yapıya devam edilmesi durumunda da 'Cennetin göbeğine taht kurabileceğinin' dile getirildiği, bu amaçla da 'Cennetin göbeğini taht kurmak isteyen kimse hizmete sarılsın', 'Vitesi artıralım virajları dikkate alalım', 'Sistem en büyük sermayemizdir' şeklinde hatırlatmaların olduğu görülmektedir." 

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.