O ülke de sandık başına gidiyor

O ülke de sandık başına gidiyor

Tahmini 38 milyon nüfusa sahip Sudan'da seçmenler, 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar 11 bin seçim noktasında oy kullanabilecek.

Yaklaşık 14 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimde, devlet başkanı, 450 üyeli milli meclis ve SudanFedaral Yasama Meclisi'nin üyeleri belirlenecek.

Mavi Nil ile Beyaz Nil'in birleştiği ülke Sudan'ı 26 yıldan bu yana yöneten Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ve onun Milli Kongre Partisi seçimlerin favorisi olarak gösterilirken, muhalefet seçimin kampanya sürecinin eşit şartlarda gerçekleşmediğini savunuyor.

Seçimlere "Onarımların devam etmesi için Ömer El-Beşir yeniden aday", "Kalkınma ve imar devam etmeli" sloganlarıyla hazırlanan Beşir'in yanı sıra Gerçek Fedaral Parti adayı Fadıl Sied el-İsa Şuayb, Ulusal Reform Partisi adayı Muhammed el-Hasan, Ulusal Güç Cephesi'nden Abdulmahmud Rahmatullah Salim, Sudan Sosyalist Demokratik Birliği'nden Fatma Ahmed Abdulmahmud Muhammed, Adalet Partisi adayı Yasir Yahya Salih Abdulkadir ile 9 bağımsız aday başkanlık için yarışacak. 

Seçimler, yabancı gözlemcilere açık

Yabancı gözlemcilere açık olacak seçimleri, Arap Birliği ile Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nden (IGAD) toplam 59 gözlemci izleyecek. Hartum'da bulunan yabancı temsilcilikler de istemeleri halinde seçimleri gözlemci olarak takip edebilecek.

Sudan Seçim Komisyonu, uluslararası seçim gözlemcilerine her türlü kolaylığın sağlanacağını duyurmuştu. 

Çok sayıda parti seçimleri boykot ediyor

Sudan'da irili ufaklı 45 parti bulunuyor. Muhalefetin önemli partilerinden bir kısmı "değişim olmayacağı" gerekçesiyle seçimleri boykot ediyor. Bazı partiler ise adil bir seçim üzerinde uzlaşılması ve ertelenmesi halinde seçimlere katılacaklarını yoksa boykot edeceklerini duyurmuşlardı.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.