O komutan beni araçtan atacaktı

O komutan beni araçtan atacaktı

28 Şubat süreci, yapılan baskıların yanı sıra darbecilerin sebep olduğu trajikomik hadiselerle dolu. Bunlardan biri de dönemin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün’ün yaşadıkları.

Muzaffer Salcıoğlu'nun haberi:

Askeri protokol aracında Vali ve Garnizon Komutanı ile birlikte Atatürk Stadyumu’nda halkı selamlayan Ürün, Tümgeneral Mehmet Kenzi Süner’in ‘Elini indir’ talimatına uymayınca araçtan indirilmekle tehdit edildiğini söyledi. Ürün, diğer bir olayı ise şöyle anlatıyor: “1998’de Atatürk Anıtı çevresinde dikilen fidanlardan biri kurudu. Köküne asit döküldüğünü tespit ettik. Sonra o fidanın ertesi gün kaldırıldığını gördük. Garnizon Komutanı, ‘fidanlar 30-40 yıl sonra büyüyecek ve anıtın görünümünü kapatacak’ düşüncesiyle asit dökülmesi talimatını vermiş.”

Benzer hadiseyi ilk olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinde yaşayan Halil Ürün, traji-komik olayı şöyle anlatıyor: “1998’de Refah Partili bir belediye başkanıyım ve görevdeki ikinci dönemimdi. Yaklaşık 30 bin kişinin yer aldığı stadyumda askeri aracın üzerinde halkı selamlamak üzere çıktık. Ortada Vali Namık Günel mikrofonla selamlıyor, sağ tarafında garnizon komutanı asker selamıyla halkı selamlıyor. Ben de haliyle el sallayarak halkı selamlıyorum. Komutan bir süre sonra 30 bin kişinin huzurunda bana ‘Başkan elini sallama’ dedi. Bu hareketi benim 10 yıllık görevimde her resmi bayramda yaptığımı düşünürseniz en az 50 defa yaptığım bir selamlamaydı. Bana emir veya talimat verme yetkisi olmadığı için ona cevap vermedim, el sallamaya devam ettim.”

    Askeri araçla yapılan selamlamanın tamamlanmasından sonra Süner Paşa’nın araçtan inerken kendisine ‘Yanlış yapıyorsun başkan’ dediğini anlatan Ürün, Garnizon Komutanı’nın halkı selamlama ile olan rahatsızlığının sonraki bayramlarda devam ettiğini dile getiriyor. 19 Mayıs kutlamaları için hazırlıklar devam ederken Vali Günel’i makamında ziyaret eden Halil Ürün, Vali Günel’in kendisine ‘Reis bey, lütfen 19 Mayıs’ta elinizi sallamayın’ dediğini dile getiriyor.

Zaman