O ilaçlar toplatıldı

O ilaçlar toplatıldı

Batman'da içtiği zayıflama ilacı nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki R.D.'nin kalp krizi geçirdiğinin belirlenmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

 Bakanlık yapılan denetimlerde HHS Bitkisel Ürün Tanıtım Dağıtım ve Pazarlama tarafından satılan “Prolife FX15” isimli üründe ilaç etken maddesi sibütramin tespit edilmesi üzerine ihtiyati tedbir uygulayarak ürünün piyasadan toplatıldığını belirtti.

Gün geçmiyor ki zayıflama ürünlerinin verdiği zararlarla ilgili haberler duymayalım. En yakın zamanda Batman'da gerçekleşen bir olay dikkatleri bu ürünlerin üzerine çekti. İçtiği zayıflama ilacı nedeniyle kalp krizi geçirdiği öğrenilen 16 yaşındaki R.D.'nin hastaneye kaldırılmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, ürünün piyasadan toplatıldığını açıkladı.
Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Bu ürünün yaygın olarak internet üzerinden satışının yapıldığı tespit edildiğinden, ürünün satışa sunulduğu 36 internet sitesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu” denildi.

Açıklamada, rutin denetimde ayrıca Prolife FX15 isimli ürüne benzer New FX 15 isimli başka bir üründen alınan numunelerin analizleri sonucunda da sibütramin ilaç etken maddesi tespit edildiği ve yine suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Bakanlık,

New FX15 adlı ürünün 2013 yılında ifşa edildiğine de dikkat çekti.
Bakanlığın, söz konusu ürün tanıtımlarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikâyet ettiği de aktarıldı. FX15 isimli ürün için bakanlık tarafından verilmiş bir ürün onayı bulunmadığı da belirtilen açıklamada, “Bakanlığımızca onay verilen takviye edici gıdalar listesi ggbs. tarim.gov.tr adresinde yer alıyor. Ürünün bakanlığımızdan onaylı olduğuna dair iddialar gerçeği yansıtmıyor” ifadesi yer aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bu ürünlerle mücadele edildiği ve ürünlerin onay almadan piyasaya sunulmasının yasaklandığı belirtilerek “Takviye edici gıdalar başta olmak üzere tüm gıda maddelerinin, kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı artırıcı, sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici, tedavi edici ve iyileştirici ürünlermiş gibi gösterilerek piyasaya arz edilmesi yasaktır. Bu kapsamda bu tür iddialarla satılan takviye edici gıdalar bakanlığımızdan onay almış olsa bile söz konusu beklentilerin karşılanması amacıyla tüketilmemeli” denildi.

İÇERİKTEKİ SİBUTRAMİN MADDESİNE DİKKAT

Bu tür zayıflama ilaçlarının içeriğinde bulunan sibutramin kilo vermede, verilen kilonun korunmasında ve obezite tedavisinde kullanılan bir madde. Ancak bu maddenin bulunduğu ilaçların kalp hızı/ kan basıncı arasında bağ var. Yani bu yüzden ilaçla tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında hastaların kan basıncı ve nabızları düzenli aralıklarla izlenmeli. Sürekli ve klinik olarak anlamlı kalp hızı ve kan basıncı yüksekliği olan hastalarda sibutramin dozu azaltılmalı veya tedavi kesilmelidir. Sibutramin, koroner arter hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, aritmi veya inme geçirmiş olan hastalarda kullanılmamalı. Sibutramin ile tedaviden önce, tedavi edilmeyen hipotiroidizm gibi obezitenin organik nedenleri ortadan kaldırılmalı. Ayrıca bu tür ilaçlar sadece uzman doktorlara danışılarak kullanılmalı.

Yeni Şafak 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.