Nurs'tan sonra Norşin de ismine kavuşuyor

Nurs'tan sonra Norşin de ismine kavuşuyor

Said Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs köyü isminin iadesinin ardından Norşin isminin de iade edilmesi bekleniyor

Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girmesinin ardından isim değişikliğinin yapılacağı yerlerden biri de Bitlis'in Güroymak ilçesi. Güroymak ilçesi, 64 yıl aradan sonra eski ismi olan 'Norşin'i geri almak için gün sayıyor.

Bediüzzaman Said Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs köyü isminin iadesinin ardından Güroymak ilçesinin eski ismi olan Norşin isminin de iade edilmesi bekleniyor. Güroymak’ın ilçe halkının büyük bölümü tarafından ilçe isminin 'Norşin' olarak telaffuz edildiğini belirten Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, Bitlis milletvekillerinin, isim değişikliği için 2009 yılında Meclis'e bir kanun teklifi verdiğini söyledi.

Milletvekilleri tarafından 2009 yılında Meclis'e verilen kanun teklifinin halen geçerli olduğunu ifade eden Kaymakam Kaya, “Norşin ismiyle alakalı olarak geçtiğimiz günlerde Başbakanımız da Bitlis mitinginde Norşin ismi üzerinde çalışıldığını ve kısa sürede ismin iade edileceğini dile getirmişti. Biz de gerek Kaymakamlık gerekse ilçe halkı olarak Meclis'teki çalışmaları yakından takip ediyoruz. İçişleri Komisyonu, bu ilçe ismi değişikliğini tekrar gündeme alacak. Bu sayede Güroymak ismini uzun bir aradan sonra yeniden Norşin olarak değiştireceğiz. Zaten vatandaşlarımızda da bu konuda ciddi bir teveccüh var. Bizler de vatandaşlarımızın bu talebini üst makamlara dile getirdik. Gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Güroymak’ın, bahara Norşin'le girmesi tamamıyla komisyon kararına bağlı. İnşallah bizler de heyecanla değişikliği bekliyoruz.” diye konuştu.

NORŞİN

Güroymak, 1926 yılında Çukur adı verilen nahiyenin merkezi oldu. Uzun yıllar resmiyetteki ismi Norşin olan ilçe, 1960 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle Güroymak ismini aldı ve 1987 yılına kadar kasaba statüsünde kaldı. 1987 yılında ise 19507 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3392 sayılı kanunla ilçe statüsü kazandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.