Said Nursi'nin çocukları Osmanlıca için inanılmaz mücadele veriyor!

Said Nursi'nin çocukları Osmanlıca için inanılmaz mücadele veriyor!

İnönü: Harf Devrimi’nin tek amacı yeni nesillere Arap-İslâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Osmanlıcanın zorunlu ders olması gerektiğini belirterek, "Din de, İslâmî ruhunu yitirdi. Dil, gidince; din de gitti; hayat çölleşti" dedi.
 
Türkiye’de dil faslında dünyada başka bir ülkede görülmeyen, görülmesi de tahayyül edilemeyecek ürpertici bir cinayet işlendiğini hatırlatan Kaplan, cinayetin belgesi olarak İsmet İnönü'nün 1968 yılındaki sözlerini yayınladı:
 
“Harf Devrimi’nin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Devrimin temel gayelerinden biri, yeni nesillere, geçmişin kapılarını kapamak, Arap-İslâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. Din eserleri, eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı.”
 
Osmanlıca Türkçesinin, nitelik bakımından dünyanın en zengin dili olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Bu açıdan İngilizce’den kat be kat zengin bir dildir. İngilizcenin derinliğinden sözetmek elbette ki abesle iştigaldir. Osmanlıca dünyanın bütün belli başlı düşünce dillerinin, sanat dillerinin, bilim dillerinin, kısacası medeniyet dillerinin hepsinden beslenmiş, Osmanlıcanın omurgasını, ruhunu oluşturan Kur’ân Arapçası’nın filtresinden geçirerek beslendiği bütün dilleri kendine maletmiş tek derinlikli dünya dilidir. Osmanlı Türkçesi bir yandan Arapça’nın, Farsça’nın, İbranîce’nin hatta Hint dili Sanskritçe’nin temel kilit kavramlarını, öte yandan da Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Balkan dilleri, Rusça başta olmak üzere Batı uygarlığının kurucu iki dili Grekçe’nin ve Latince’nin ana kavramlarını kendisine maletmesini bilen tek dünya dilidir. Böylesine “çoğulcu”, derinlikli ve çaplı bir dünya dilinin Türkiye’de Dil Devrimi’yle yasaklanmış olması, oldukça mânidârdır" dedi.
 
Dil Devriminin vahyin ışığında yoğrulan dil’imizi sekülerleştirdini ve İslâmî muhtevasını bitirdiğini ifade eden Kaplan, "Din de, İslâmî ruhunu yitirdi. Dil, gidince; din de gitti; hayat çölleşti" şeklinde yazdı.
 
Osmanlıcanın seçmeli değil zorunlu ders olması gerektiğine işaret eden Kaplan, twitter'daki hesabından da şu ifadeleri kullandı:
"Dünyanın en zengin dili: Osmanlıca.
80 yıldır yasak!
Nursî'nin çocukları, @hayratvakfi
medeniyet dilimiz için
inanılmaz mücadele veriyor!

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum