Nurculuğu N.Fazıl ve C.Meriç üzerinden gölgelemeye çalışıyor

Nurculuğu N.Fazıl ve C.Meriç üzerinden gölgelemeye çalışıyor

İslâm dünyasındaki en büyük ve en temiz hareketlerden birini netice vermiş Nurculuk hareketini gölgelemek, kimsenin haddi değil

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Dr. Bedri Gencer'in Nurculuk ile ilgili yazısına tepki gösteren yazar Hüseyin Yılmaz, "Gencer, bizi bir de Necib Fazıl ve Cemil Meriç ile terbiyeye teşebbüs ediyor. Be adam! Bediüzzaman ve Nur Talebelerine söylenebilecek bir şeyler olsa bile, bu iki edib üzerinden söylenebilecek tek kelâm yoktur"  dedi.

Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

Bedri Gencer, kısık sesine bir yankı bulmanın bahtiyarlığı içinde bir daha bağırmanın keyfini yaşamak istemiş; besbelli... Yeni makalesi bu keyif çatma arzusunun eseri.

Nur talebeleri olarak hatalarımız yok mu? Elbet de var... Gencer de bir çırpıda onları saymakla hız kazanmış.

Sonra, asıl irtikabı olan "Kürtçü-Türkçü Nurculuk" hezeyânına Akgündüz üzerinden bir taarruz başlatmış. Doğrusu bu, başından beri gereksiz, sebeb-i fitne gördüğüm tehlikeli bir mesele idi. Ne ben kolay müdafaa edebilirim, ne de Nur Talebelerinin bütünü bu açık kapıyı bir daha kolay kapatabilirler. Yine de, Akgündüz'ün bir yazar, bir tarihçi olarak yaptığı, tenkid ve itirazlara açık çalışmasıyla Nurculuk hareketini sıfırlamaya çalışmak mümkün olmadığı gibi, Gencer'i de haklılık mevkiine yükseltmez.

Gencer, bizi bir de Necip Fazıl ve Cemil Meriç ile terbiyeye teşebbüs ediyor. Be adam! Bediüzzaman ve Nur Talebelerine söylenebilecek bir şeyler olsa bile, bu iki edib üzerinden söylenebilecek tek kelâm yoktur. Fâzıl, ömrünü büyük sarsınıtlar içinde harcamış bir şâir; Meriç, düşünce buhranları içinde bocalamış bir istikamet fukarası. İkisini de severim, ama İslâmiyet'e yaptıkları büyük hizmetleriyle değil, büyük edibler oluşlarından dolayı severim.

Meriç üzerinden Üstad Bediüzaman'a "Nurcuların putu" demeye getirmek ve bundan gizli bir zevk duymak Gencer'in küstahlığıdır.

Sikke-i Tasdik-i Gaybi'de anlatılan ve ilmî zeminlerde reddi mümkün olmayan hakikatleri de merhum Arvasi'nin bilinen ve cevabı verilmiş itirazının arkasına sığınarak taş atmaksa Gencer'in karaladıklarının en zayıf kısmı. Bu noktadan itibaren hitab kabiliyetini tartışmaya açtığının bile farkında değil.

İslâm dünyasındaki en büyük ve en temiz hareketlerden birini netice vermiş Nurculuk hareketini gölgelemek, kimsenin haddi değil ama, Gencer'in bilhassa değil.

Kendi adıma, büyük bir zaruret olmadıkça bu zâtı ve düşüncelerini bir daha kalemime malzeme yapmayacağımı beyân etmek isterim.

bedri_gencer.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
7 Yorum