‘Nur Dershaneleri’ni revize edelim

Dershaneler meselesi gündeme gelince tartışma farklı zeminlere kaydı.

Bizim bir başka dershane dediğimiz “Nur Dershaneleri”ni hatırlayıp/hatırlatıp gündemi fırsata dönüştürebilir miyiz?

Şu bizim “Medrese-i Nuriye” adını verdiğimiz kamuoyunda “Nur Dershaneleri” olarak bilinen eskimez bir sistemimiz var ya… Onun üzerine geçen Bayram Yüksel ağabeyden bir hatıra ile bahsetmeye çalışmıştım. Daha yazacak çok şeylerim vardı yazı uzamasın diye yine aynı konu üzerine dikkat çekmek istiyorum.

Size katiyen ve çok emarelerle ve kat i kanaatimle beyan ediyorum ki, gelecek yakın bir zamanda, bu vatan, bu millet ve bu memleketteki hükumet, alem-i İslama ve dünyaya karşı gayet şiddetle Risale-i Nur gibi eserlere muhtaç olacak; mevcudiyetini, haysiyetini, şerefini, mefahir-i tarihiyesini onun ibrazıyla gösterecektir.” (Said Nursi, Emirdağ lahikası)

“Öğrenci evleri” meselesinde hükümetin yapacağı bir şey yok. Bu meseleyi ancak gönüllü kuruluşlar yapabilir. Yıllardır yapıyorlar… Binlerce belki milyonlarca insan bu sistemin içinden geçti hayata atıldı. Toplumsal yapının dokusu ve paradigmalar değişti, gelişti. Siyasi organizasyonlar da ortaya çıkan tabloya göre pusulasını ayarladı. Neyse…

Eğer resmi ideolojinin kurguladığı eğitim sistemi dışında dini cemaatlerin ve gönüllü kuruluşların himmet/ hizmet ve hamiyeti olmasa bugün memleketin tablosu çok daha farklı olacaktı… Ne demek istediğimi anlarsınız…

İman Hayata hayat olsa…

Nur dershaneleri imanın hayata hayat olmasının pratikleridir.

Minimum külfet maksimum netice buralardan elde edilebiliyor.

“Elbette bizlere lazım ve millete elzem, şimdi resmen izin verilen, din tedrisatı için hususi dersaneler açılma ve izin verilmesine binaen, Nur Şakirtleri, mümkün olduğu kadar her yerde küçük bir Dersane-i Nuriye açmak lazımdır.” (Emirdağ Lahikası 245)

Bir apartman dairesi çok maksada hizmette kullanılabilen bir sistemin adı Risale-i Nur hizmeti literatüründe “Nur Dershaneleri”dir

Meselenin isim ve resmi değil mahiyeti önemlidir. Bugün toplumun değer yargılarında, hayata bakışında, siyasi ve sosyal paradigmaların oluşmasında Risale-i Nur eksenli grupların “Nur Dershaneleri”nin payı çok büyüktür.

Bu memlekette inanç sahibi, düşünen, dini diyaneti, iman ve İslamın meselelerini dert edinen dava sahibi insanların ekseriyeti “Nur Dershaneleri” yolundan geçmiştir. En az bir kere de olsa sohbetlere iştirak etmiş, çayını veya çorbasını bir vesile içmiştir. “Velev bir ders de olsa o iklimden geçen…” Bediüzzaman Said Nursi’nin dua listesine dahil olmuştur.

Geçen yazımda “Öğrenci Evleri” ile gündeme gelen konuyu vesile ederek“Nur Dershaneleri”ne dikkat çekmek istemiştim. Aynı konuda ısrarım devam ediyor…

Nur dershaneleri konusu gündeme gelmişken bu sistemin geliştirilmesini, yaygınlaştırılmasını, işleyişin günümüz şartlarına uyarlanmasını müzakereye açmak istiyorum. Her zamanın bir hükmü var. Günümüz şartlarına ve imkânlarına göre bu yerler cazip hale getirilmelidir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler ile ortak panel, konferans, sempozyum, çalıştay yapılarak devletin imkânlarından vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının, cemaatlerin birlikte nasıl bir çalışma yapılabileceği konusunda projeler geliştirilebilir. Mümkün oldukça daha fazla gencimizin bu sistemin içinden geçerek hayata hazırlanmasının temin edilmesine kafa yorulması lazımdır.

İstikbalin teminatı olan gençlik ancak bu yaklaşımla yetiştirilebilir.

Bu sistem içinde tahsilini tamamlayıp hayata atılan bir gencimiz neler kazanır?

-Sosyalleşir. İletişim becerileri gelişir

-Arkadaşlık nasıl kurulur ve geliştirilir öğrenir

-Paylaşmayı, yardımlaşmayı, dayanışmayı öğrenir

-Sorumluluk şuuru gelişir

-Problemle başa çıkmayı öğrenir

-Bir ev düzeninin işleyişinde nelerin gerektiğini farkına varır

-Temel ihtiyaçlar ve önceliklerin sıralamasını bilir

-Temel dini bilgileri uygulayarak öğrenir, iman hayata hayat olur

-Müzakere, tartışma, istişare usullerini öğrenir uygular

-Takım çalışması, işbirliği sinerji nedir pratiğini öğrenir

-Dava, fikir, tefekkür, görüş sahibi olur.

-Okuma alışkanlığı ile ileri seviyede entelektüel birikim kazanır.

-Tertip ve temizlik alışkanlığı kazanır

-İslâm âhlakı gibi insanı insan eden değerlerle donanım kazanır.

-Hayat eğitimini en güzel şekilde tek daire bir konuttan, konaklama, yeme-içme, eğitim, sanat, spor eğlence…vb çok amaçlı kullanılabilir.

-Minimum maliyet ve külfet maksimum fayda ve hizmet için “Nur Dersaneleri”ni yeniden gündeme taşıyalım.

Görüş ve önerilerinize açıyorum. Haydi başlayalım… Değerli görüşlerinizi yorumlarınızla ve ayrıca makalelerinizle paylaşmaya davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum