Nükleer savaş uyarısı

Nükleer savaş uyarısı

Bir savaş durumunda ABD’nin yanında yer alacağını ilan eden Avustralya da tehditten payını aldı. Kuzey Kore yönetimi Avustralya’yı bunun bir intihar eylemi olacağı yönünde uyardı.

Kore Yarımadası’nda nükleer gerginlik devam ederken ABD ve Güney Kore’nin ‘Ulchi Özgürlük Muhafızı’ adı verilen ortak askeri tatbikat başlatması Pyongyang yönetimini kışkırttı. Tatbikatların bir ‘işgal provası’ olduğunu savunan Kuzey Kore ‘nükleer savaş’ uyarısı yaptı. Pazar günü resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesindeki başyazıda tatbikatların Kore Yarımadası’ndaki durumu daha da kötüleştirebileceği vurgulandı ve ‘kontrol edilemez nükleer savaş’ uyarısı yapıldı. Yazıda “Umursamazca davranışlar durumu kontrol edilemez bir nükleer savaş aşamasına doğru götürüyor” dendi. Çin ve Rusya, temmuzda Kuzey Kore’nin balisitik füze denemelerini durdurması karşılığında ortak askeri tatbikatların durmasını önermişti.

SİMÜLASYONLA SAVAŞ PROVASI

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, tatbikatın tamamen savunma amaçlı olduğunu belirterek Kuzey Kore’ye tatbikatı provokasyon bahanesi olarak kullanmama çağrısı yaptı. ‘Ulchi Özgürlük Muhafızı’ adı verilen ve Kuzey Kore’nin tepkisini çeken, her yıl yapılan askeri tatbikatta ağırlıklı olarak bilgisayar simülasyonu kullanılıyor. ABD’den 17.500, Güney Kore’den 50 bin askerin katıldığını tatbikatın onbir gün sürmesi planlanıyor. Tatbikatta tank manevraları ve gerçek cephane ile atışların yapılmayacağı, askerlerin bilgisayar simülasyonları ile karar verme yeteneklerini test edeceği belirtiliyor. ABD ve Güney Kore tatbikatların savunma amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

İNTİHARA BENZETTİ

Kuzey Kore, bir savaş durumunda ABD’nin yanında yer alacağını açıklayan Avustralya’yı da uyardı. Kuzey Kore devlet ajansı KCNA’nın aktardığına göre Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, “Bu felakete davetiye çıkaran bir intihar eylemidir, aynı şekilde siyasi olarak olgunlaşmamış olduğunun göstergesi ve mevcut durumun ciddiyetinden haberdar olmamaktır” dedi. Yetkili, Avustralya’nın eski ABD savaşlarına müdahil oluşunun ülkeye pahalıya patlamış olduğunu da hatırlatarak “Avustralya, Kore savaşında, Vietnam savaşında ve ‘terörle savaşı’nda ABD’yi takip etti. Fakat karşılığında aldığı tek şey ağır can ve mal kaybı oldu.” ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.