Nükleer kazanç

Nükleer kazanç

Türk şirketlerinin yeterlilik ve kapasitelerini belirlemek için çalışmalar başlatıldı. Enerji Bakanlığı Nükleer Proje Uygulama Dairesi, Türkiye'de kurulacak nükleer santrallerde müteahhitlik hizmeti üstlenecek potansiyel şirketleri markaja aldı.

Caiht Saraçoğlu'nun haberi:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç, Türk şirketlerinin yeterlilik ve kapasitelerini belirlemek için bir çalışma yürüttüklerini belirterek, Türk şirketlerinin hem Türkiye hem de yurt dışındaki nükleer santral inşaatlarında tedarikçi olarak görev almalarını sağlayacaklarını bildirdi. Yamaç, nükleer santrallerin tarım ve turizmi olumsuz etkilediği yönündeki söylentilerin doğru olmadığını söyledi. Gazi Üniversitesi Yapı Topluluğu tarafından (GÜYAP) Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen, Türkiye ve KKTC'deki 36 üniversiteden 320 inşaat mühendisliği öğrencisinin oluşturduğu Türkiye inşaat mühendisliği öğrencileri buluşması (TİMÖB), Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş ve Enerji Bakanlığı yöneticilerini inşaat mühendisi adayı öğrencilerle bir araya getirdi.

374 PROJE YAPILDI

Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov konuşmasında, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinin başında inşaatın geldiğine dikkat çekti. 'Günümüzde Türk inşaat şirketleri bazı ülkeleri neredeyse yeniden inşa ediyor' diyen Kasumov, Türk inşaat sektörünün 2013 yılında bedeli 31,3 milyar dolar olan 374 proje gerçekleştirdiğini hatırlatarak, 2023 yılı için bu rakamın 100 milyar dolar olarak hedeflendiğini söyledi. Kasumov, 2023 yılında 100 milyar dolarlık hedefin yakalanmasında 20 milyar dolarlık katkısı bulunacak Akkuyu NGS'nin önemine dikkat çekti.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN YETERLİLİKLERİ ARAŞTIRILIYOR

Türkiye'nin enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu ve yılda 60 milyar dolar ödediğini belirten Yamaç, artan elektrik enerjisi talebi göz önüne alındığında nükleer santraller Türkiye için bir zaruret olduğunu söyledi. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallerinin devrede olması halinde Türkiye'nin daha az doğal gaza ihtiyaç duyacağını ve yıllık 7, 2 milyar dolar tasarruf edeceğini kaydeden Yamaç, nükleer santrallerin yıllık yakıt maliyetinin 720 milyon dolar olduğunu ifade etti. Türk şirketlerinin yeterlilik ve kapasitelerini belirlemek için bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yamaç, Türk firmalarının hem Türkiye hem de yurt dışındaki nükleer santral inşaatlarında tedarikçi olarak görev almalarını sağlayacaklarını bildirdi.

72 santral inşa halinde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç da öğrencilere dünyada nükleer santrallerin kullanımı ve sayılarını anlattı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) 1957 yılında kurulduğunu hatırlatan Yamaç, aradan geçen yarım yüz yıla yakın sürede bir türlü santral kurulmadığını söyledi. Dünyada 435 nükleer santralin elektrik ürettiği bilgisini veren Yamaç, 72 santralin de inşaat halinde olduğunu bildirdi.

Tarım ve turizmi olumsuz etkilediği doğru değil

Dünyada en çok nükleer santrale sahip ülkenin ABD olduğunu ve 4 santral inşaatının da devam ettiğini anımsatan Yamaç, 'Nükleer santrallerin tarım ve turizmi olumsuz etkilediği sıkça dile getiriliyor. Bu kesinlikle doğru değil. 100 santrali bulunan ABD, dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçısı. Fransa'da daha ilginç bir durum var; nükleer santraller hem yaşam merkezleri hem de tarımsal alanlarla iç içe. Paris'e sadece 75 km uzaklıkta nükleer santraller var. Turizm merkezlerinde de nükleer var' dedi.

Petrol ve kömürü olan ülkelerde de nükleer var

Çernobil ve Fukuşima kazalarından sonra nükleer santrallerde güvenlik konusunun tekrar gözden geçirildiğini bildiren Yamaç, petrol, doğal gaz ve kömür zengini ülkelerde de nükleer santral bulunmasına dikkat çekti. Nüfusu İstanbul'dan az ülkelerde 45 nükleer santral bulunduğuna işaret eden Yamaç, bütün gelişmiş ülkelerde nükleer santral bulunduğunu anlattı. Yamaç, Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallerinin Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 33'ünü karşılayacağını dile getirdi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.