'Nükleer anlaşmaya varılmazsa dünyanın sonu değil'

'Nükleer anlaşmaya varılmazsa dünyanın sonu değil'

İran Meclis Başkanı Laricani, "Nükleer anlaşma İran ve bölge için faydalı olacak ancak anlaşmaya varılmasa da dünyanın sonu değil" dedi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD’li 47 Cumhuriyetçi senatörün İranlı liderlere hitaben yazdıkları açık mektubun ABD’nin itibarını zedelediğini söyledi.

Laricani, başkent Tahran’daki meclis binasında düzenlediği basın toplantısında bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

ABD’li 47 Cumhuriyetçi senatörün geçen hafta İranlı liderlere hitaben yazdıkları mektuba değinen Laricani, "ABD Kongresi’nin yaptığı iş amatörce. ABD’de de bu girişimi kınadılar. Aslında bu eylem ABD’nin itibarını zedeledi. Bizim (nükleer anlaşmada) onlar gibi hareket etmemiz beklenmemelidir" dedi.

Bir gazetecinin, İran meclisinin nükleer anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağı sorusunu Laricani, "Eğer müzakere heyeti iyi bir anlaşma yaparsa meclis anlaşmayı destekleyecektir" diye cevapladı.

Laricani, nükleer anlaşmaya ulaşmak için çaba gösterdiklerini ancak anlaşmaya varılmaması halinde bunun dünyanın sonu olmayacağını ifade etti.

Nükleer anlaşma İran’ın bölgesel nüfuzunu artıracak mı?-

Muhtemel bir nükleer anlaşmanın İran’ın Arap ülkelerindeki nüfuzunu artıracağına ilişkin iddiaların doğru olmadığını savunan Laricani, nükleer mesele ve bölge ülkeleriyle ilişkilerin ayrı konular olduğunu söyleyerek, "Komşu ülkelerle mantığımız kardeşlik üzerine kurulu ve İran'ın iktidarı Arap halkları ve bölge ülkelerinin yanında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İran Meclis Başkanı Laricani, Arap dünyasının İran’ın bölgesel nüfuzundan endişe duyduğu ve bu konuda bu ülkelerle görüşmelerin yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir soruya, "İran ve komşuları arasında görüşmeler yapılmaması için bir sebep yok" cevabını vererek şöyle devam etti:

"İran, dış politikasında daima başta Arap ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle barışçı iş birliğine sahip olmuştur. Biz hiçbir ülkeye saldırıda bulunmadık. Bize saldıran Irak olmuştu ve Arap ülkeleri de o sırada Irak’ın yanında yer almıştı. İran buna karşın hiçbir zaman intikam girişiminde bulunmadı hatta onlara dostça ve kardeşçe davrandı."

Arap ülkelerinin İran aleyhinde propaganda yaptığını savunan Laricani, ülkesinin Irak’a terörizmle mücadelede yardımda bulunduğunu, Lübnan’daki "direniş hareketlerine" ise İsrail tehdidine karşı destek verdiğini ifade etti.

ABD'de 47 Cumhuriyetçi senatör, İranlı liderlere mektup yazarak, Amerikan yönetimiyle varacakları herhangi bir nükleer anlaşmanın ömrünün, Kongre bu anlaşmayı onaylamadığı müddetçe Başkan Obama'nın iktidarda olduğu süreyle sınırlı kalabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Mektuba ABD yönetiminden sert tepkiler gelmişti. ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi senatörlerin mektubunu, Cumhuriyetçiler ile İranlı muhafazakarların "tuhaf koalisyonu" diye nitelerken, Başkan Yardımcısı Joe Biden da mektubun, ABD'nin uluslararası alandaki güvenilirliğine zarar verdiğini ve ABD Kongresi'nin itibarını zedelediğini söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de mektubu "gayridiplomatik ve sıradışı" şeklinde niteleyerek, "Bu mektup aslında bize ABD’nin güvenilir olmadığını söylüyor" ifadesini kullanmıştı. 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.