Nüfusu 10 milyonu geçen Müslüman ülke istenmiyor

Nüfusu 10 milyonu geçen Müslüman ülke istenmiyor

ABD 11 Eylül sonrası savaşı kendi evinden başka yerlere taşıdı...

Musul eski Başkonsolosu ve CHP’nin dış politikadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Musul operasyonuyla ilgili, “Ortadoğu’da nüfusu 10 milyonu geçen ülke istenmiyor ve bu ülkelerin de iç çatışmaya sokularak enerjilerini içeride tüketmeleri amaçlanıyor. Bu bölgedeki sınırlar, farklılıklar kaşınıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Yılmaz’ın Musul operasyonuyla ilgili görüşleri şöyle:

Ortadoğu’da nüfusu 10 milyonu geçen ülke istenmiyor ve bu ülkelerin de iç çatışmaya sokularak enerjilerini içeride tüketmeleri amaçlanıyor. Bu ortam radikal cihatçılar için mıknatıs gibi. ABD 11 Eylül sonrası savaşı kendi evinden başka yerlere taşıdı. Bu bölgedeki sınırlar, farklılıklar kaşınıyor. O nedenle uzunca bir geçiş süreci yaşayacak, en az 50-60 yıllık. Sonuçta Sünni veya Şii veya farklı etnik yapılarda güçsüz yönetimler ortaya çıkacak. 

Bu mücadelenin sonucunda şöyle bir tablo çıkacak: İran nüfuzu Tahran’a hapsedilmişken, Irak savaşı ile Bağdat, Suriye ile Şam’a geldi. Beyrut’a, Kuveyt’e, Yemen’e yayılacak ve İran nüfuzu yayılırken, Türkiye’nin güney sınırında farklı oluşumlar çıkacak. Belki Türkiye’nin güney komşusunda Kürtler bir yapı oluşturacak. Türkiye’nin ve Arapların tehdit algısı da değişecek. Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak ile sınırımız kapanmış oldu. Bizim Arap unsurlarla sınırımız kalmadı.” 

Kaynak: Rifat Başaran-Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.