Nüfus sayımında Müslüman seçeneği yok!

Nüfus sayımında Müslüman seçeneği yok!

Myanmar hükümeti, 30 Mart ile 10 Nisan arasında yapılacak ilk nüfus sayımında yaklaşık 100 bin sayım memurunun kapı kapı dolaşarak 41 maddeden oluşan bir anket yapacağını açıkladı.

Sonuçların, ülkede kaç kişinin yaşadığı konusunda kesin tabloyu ortaya çıkarması bekleniyor.

Uzmanlar, 30 yıl sonra ilk kez yapılacak ve ulusal planlama ve kalkınma açısından önemli olduğunu belirttikleri nüfus sayımının aynı zamanda hali hazırda tırmanışta olan etnik ve din odaklı gerilimi ateşleyebileceğini söylüyor.

Nüfus sayımının Myanmar'da demokrasiye hassas dönüşümde politikacılara, eğitim ve sağlıktan iskan ve ulaştırmaya kadar hangi kaynaklara ihtiyaç duyulduğu konusunda fikir vermesi beklenirken, sonuçlar yabancı yatırımcılara da kılavuzluk edecek.

"Sayım Arakan'ı ateşleyebilir"

BM Nüfus Fonu ile işbirliği içinde yapılacak nüfus sayımı çerçevesinde ırk ve etnisite ile ilgili soruların özellikle Arakan eyaletinde gerilimi ateşleyebileceği uyarısında bulunuluyor.

Arakan Milliyetleri Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Arakan'dan sorumlu bakan Zaw Aye Maung, nüfus sayımının Rohingya Müslümanları tarafından "statülerinin meşrulaştırılması" için kullanılabileceğini, bunun da gelecekte sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Merkezi İngiltere'de bulunan risk analizi örgütü Maplecroft'un Asya uzmanı Daniel Gray ise sayımın Myanmar'da Müslümanların sayısında büyük bir artış yaşandığını göstermesi halinde buna misilleme yapılmasından endişe edildiğini dile getirdi.

Rohingya Müslümanları için "diğer" seçeneği

Myanmar'da toplam nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğu sanılan etnik azınlıklar, sayımdan önce kendilerine uygun biçimde danışılmadığını belirtiyor. Sayımda, kişilerin kendilerini 135 etnik gruptan birine dahil etmeleri ya da "diğer" seçeneğini işaretlemeleri istenecek.

Ankette, etnik gruplar arasında Rohingya seçeneğinin bulunmadığından Rohingya Müslümanlarının kendilerini "diğer" seçeneğine dahil etmeleri gerekiyor.

Azınlıklar, sınıflandırma sisteminin siyasi kazanım için kullanılabileceğinden endişe ederken, Kaçin gençlik ağı üyesi eylemci Khon Ja, BM'yi ülkedeki etnik grupların sesini duymamakla suçladı.

Kaçin Bağımsızlık Örgütü, sayım memurlarını engelleyecek

Ülkedeki başlıca silahlı etnik örgüt olan Kaçin Bağımsızlık Ordusu, kontrolündeki bölgelerde farklı yerel kabileler arasında gerilime yol açabileceği endişesiyle sayım memurlarının işlerine yapmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Kaçin Bağımsızlık Ordusu'nun sözcüsü Lan Nan, sürecin etnik grupları ayırmayı hedeflediğini belirterek, herkesin bundan endişeli ve mutsuz olduğunu ifade etti.

Myanmar'da 1983 yılında yapılan son nüfus sayımı Müslümanların nüfusun yüzde 4'ünü oluşturduğu göstermişti. Ancak bu oranın yaygın biçimde o dönemde askeri yöneticiler tarafından siyasi bir karışıklığı önlemek için çarpıtıldığına inanılıyor.

Ülkede 60 milyon kişinin yaşadığı sanılırken, 1,3 milyon civarında olduğu hesaplanan Rohingya Müslümanlarının, hükümet tarafından Bangladeşli göçmenler olarak kabul edildiği ve çoğuna ulusal yasa çerçevesinde vatandaşlık vermediği biliniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.