Nostaljik otobüsler bayram turuna çıktı

Nostaljik otobüsler bayram turuna çıktı

Bir zamanlar İstanbullulara hizmet veren ve Türk filmlerinin birçok sahnesinde de kullanılan nostaljik otobüsler, bu kez Zafer Bayramı nedeniyle yollara çıktı.

İlki 1927 alınan 5 nostaljik otobüs, Topkapı'dan yola çıkarak Beşiktaş'a gidişi sırasında vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. 

30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle İETT tarafından aslına uygun olarak tekrar imal edilerek yollara çıkan nostaljik "Büssing", "Leyland", "Renault-Scemia", "Scania Vabis", "Troleybüs" otobüsleri renkli görüntülere sahne oldu. Topkapı İETT garajından yola çıkan 5 emektar nostaljik otobüs, Beşiktaş’a gidişi sırasında tarihi yarımadada yerli ve yabancı bir çok turist tarafından ilgiyle izlendi.

İETT Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ program kapsamında yaptığı basın açıklamasında İstanbullulara nostalji yaşatmak istediklerini belirtti. Karadağ, "Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı. Bizde bugün İETT olarak bayrama bir katkıda bulunalım dedik daha önceden 4 tane çıkarmış olduğumuz nostaljik aracımıza bugün bir yenisini daha ekleyerek inşallah bu tarihsel yolculuğu beraber yapacağız. Bu programı hazırlamamızdaki amaç gençlere İETT kültürünü aşılamak bu otobüsleri kullanmış olan vatandaşlarımıza da bir nostalji yaşatmak." dedi. 

İlk otobüsün 1927 yılında alındığını belirten Karadağ, "Bu araçlardan bir tanesi Renault Scemia İETT'nin kullanmış olduğu dizel ilk toplu taşıma aracı söz konusu olan araçtan 1927 yılında 4 adet olarak alındı. 1942 yılına kadar kullanıldı. Bu aracın bir eşi Paris'te müzede orjinali de bizde. Diğeri ise kamyon tipinde olan aracımız ilk aracın devre dışı kalmasından sonra 1942 yılında o dönem savaş yılları olması sebebi ile araç temininde büyük sıkıntılar yaşanmış. Çünkü fabrikalı araç üreticileri askeri araç üretiminde çalıştıkları için otobüs temin edilemez ama bir çözüm bulunarak İsveç'ten 15 adet olarak alınan bildiğimiz kasalı kamyonlardan alınmış. İETT atölyelerinde 1942-1945 yılları arasında toplu taşıma aracı haline getirilerek 1949 yılına kadar kullanılmış. Diğer bir aracımız ise Leyland İngiltere'den 300 adet olarak alınmış. 1968 yılında ve sadece Türkiye'ye için üretilmiş bir araç. Diğer bir aracımız ise Troleybüs 64-68 yılları arasında İETT çalışnlarının üretmiş olduğu bir araçtır. Yani görmüş olduğunuz beş adet aracımız bugün servise çıkmaya hazır." dedi

Araçlardan 4 adetinin bazı güzergahlarda kullanılmakta olduğunu belirten Karadağ, Kurban Bayramı ile birlikte Scanie Vabis'in de servise çıkacağını belirtti.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.