Gazze‘ye verdiğiniz sözleri yerine getirin

Gazze‘ye verdiğiniz sözleri yerine getirin

Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Bard Glad Pedersen, Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda taahhütte bulunan ülkelere, sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

Pedersen "Son İsrail savaşının neden olduğu ve tanık olduğum vahşi yıkımın boyutu Gazze'nin yeniden imarı konusunda her zamankinden daha fazla aceleci olmamızı gerektiriyor"dedi.

Gazze'yi ziyaret eden Pedersen, Basınevi Enstitüsü'nde yaptığı açıklamada, geçen ekim ayında Mısır'da düzenlenen Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'na değinerek, "Konferansa katılan donör ülkelerin taahhütlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Son İsrail savaşının neden olduğu ve tanık olduğum vahşi yıkımın boyutu Gazze'nin yeniden imarı konusunda her zamankinden daha fazla aceleci olmamızı gerektiriyor" dedi.

Sınır kapılarının açılması için İsrailli yetkililerle görüştüğünü aktaran Petersen, şunları kaydetti: Sınır kapıları açılmalı, inşaat malzemelerinin bölgeye girişi sağlanmalı ve Filistin ticareti aktifleştirilmeli. Ayrıca Filistin uzlaşı hükümetinin etkinleştirilmesi ve yeniden imar sürecinin hızlandırılmasına katkı sağlamak için sorumlulukları teslim edilmeli.

Petersen, ayrıca Norveç ve Mısır Dışişleri bakanlıklarının, bazı donör ülkelere söz verilen miktarların ulaştırılması için acele etmeleri gerektiğini tebliğ eden mesajlar gönderdiğini belirtti.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı 51 gün süren saldırılarda 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

Ekim'de düzenlenen Gazze'nin Yenide İmarı konulu uluslararası konferansta, yarısı bölgenin imarına, yarısı insani yardım amaçlı kullanılmak üzere 5.4 milyar dolarlık yardım taahhüt edilmesine rağmen henüz beklenen yardımın gelmediği belirtilmişti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.