Nijerya ordusu Müslümanları hedef alıyor

Nijerya ordusu Müslümanları hedef alıyor

Cemaatü Nasril İslam'ın sözcüsü Aliyu, Nijerya ordusunun hukuk dışı infazlarda Müslümanları hedef aldığını söyledi.

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeyindeki farklı bölgelerde terörizmle mücadele bahanesiyle Müslümanları 'hedef alarak öldürmekle' suçlandı.

Ülkedeki etkili Müslüman şemsiye örgütü Cemaatü Nasril İslam'ın sözcüsü Halit Aliyu, 'Ordu, özellikle kuzeyde hukuk dışı infazlarda Müslümanları hedef alıyor' diyerek, defalarca yetkililerin dikkatini bu konuya çekmeye çalıştıklarını ancak hiç kimsenin bu durumu umursamadığını savundu.

Cemaatü Nasril İslam örgütünden yapılan yazılı açıklamada da ordu, masum Müslümanları öldürmek için ülkenin kuzeyindeki üç eyalette uygulanan olağanüstü halden faydalanmakla suçlandı, Müslümanların, terörizmle mücadele kılıfıyla ayrım gözetmeksizin öldürüldüğü ve sakat bırakıldığı iddia edildi.

Nijerya'nın kuzey bölgelerindeki Müslüman grupları bünyesinde toplayan Cemaatü Nasril İslam'ın başkanlığını Sokoto Sultanı yapıyor.

Ülkenin kuzeyinde Adamawa, Borno ve Yobe eyaletlerinde hala olağanüstü hal uygulanıyor.

Nijerya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu da pazartesi günü güvenlik güçlerini, Boko Haram direnişçisi olduğundan şüphelenilen sivilleri hukuk dışı biçimde öldürmekle suçlamıştı.

Komisyon'un Başkanı Chidi Odinkalu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'genç Nijeryalıları 'terörist' ya da 'Boko Haram casusu' olarak yaftalamak için güvenilir kanıt bulunmadığını' söyledi.

Nijerya ordusu ise Komisyon'un iddialarıyla ilgili olarak henüz yorum yapmadı.

Ordu daha önce askeri operasyonlarda Müslümanları hedef aldığı yönündeki iddiaları sert bir dille yalanlamıştı.

Boko Haram örgütüne operasyon

Bu arada, Nijerya'da düzenlenen operasyonda, çok sayıda Boko Haram örgütü üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

Ordu sözcüsü Chris Olukolade, yaptığı açıklamada, örgütün kalesi konumunda olan Borno eyaletindeki Sambisa Ormanı'nda düzenlenen operasyonda, birçok militanın öldürüldüğünü, 5 askerin hayatını kaybettiğini belirtti.

Örgüte yönelik operasyonların köylerdeki birçok insanın hayatını kurtardığını ifade eden Olukolade, operasyonda Nijerya, Çad ve Nijer arasında 1990'larda sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla kurulan çok uluslu güçlerin de yer aldığını kaydetti.

Nijerya'nın kuzeyindeki üç eyalette Boko Haram örgütünün yılbaşından bu yana düzenlediği saldırılarda en az 1000 kişi hayatını kaybetti.

"Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde dine dayalı devlet kurmak istiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.