Nijerya, Afrika'nın en büyük ekonomisi oldu

Nijerya, Afrika'nın en büyük ekonomisi oldu

Nijerya, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi oldu. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılasını hesaplama şekli, üretim ve tüketim yapısındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi.

Nijerya, Güney Afrika'yı geçerek, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi oldu. 170 Milyon nufuslu ülkenin, gayri safi yurt içi hasılasını hesaplama şekli, üretim ve tüketim yapısındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi.

GSYH şimdi daha önce hesaba katılmayan telekom, enformasyon teknolojisi, müzik, internet üzerinden satışlar, havayolları ve film yapımı gibi sektörleri de kapsıyor.

Nijeryalı yetkililere göre, 2013'te GSYH, 80,3 trilyon naira (509.9 milyar dolar) oldu.

Güney Afrika'nın aynı dönemdeki GSYH'si ise 370.3 milyar dolar.

Bununla birlikte uzmanlar, Nijerya'nın Güney Afrika'dan üç kat fazla nüfusa sahip olduğuna dikkat çekerek bu ülkenin ekonomisinin iyi performans göstermediğini vurguluyor.

'HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK'

Kişi başına düşen milli gelir bazında Güney Afrika'nın GSYH seviyesi Nijerya'nınkinden üç kat büyük.

Nijeryalı ekonomi uzmanı Bismarck Rewane, revizyonun "gösterişten" ibaret olduğunu söyledi ve "Bu açıklamanın ardından Nijerya halkının ekonomik durumu daha iyi olmayacak. Hesaplarına daha fazla para, karınlarına daha fazla yemek girmeyecek. Hiç bir şey değişmeyecek" dedi.

Birçok ülke, ortalama üç yılda bir, GSYH'sını son gelişmeleri yansıtacak şekilde, hesaplama yöntemini üç yılda bir güncelliyor. Nijerya en son güncellemeyi 1990'da yapmıştı.

O zaman ülkede bir telekomünikasyon operatörü ve 300 bin telefon abonesi vardı. Şimdi ülkede on milyonlarca kişinin cep telefonu var.

Aynı şekilde, o dönemde Nijerya'da tek bir hava yolu şirketi vardı. Şimdiyse pekçok şirket bulunuyor.

BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.