Niğde'de Kuraklığa Dayanıklı Patates Türü Geliştirilecek

Niğde'de Kuraklığa Dayanıklı Patates Türü Geliştirilecek

Türkiye'de patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde'de kuraklığa dayanıklı patates çeşidi üretilmesi için çalışmalara başlandı.

Niğde Üniversitesi (NÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda dünyada küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği yaşandığı, yağış ve su kaynaklarının azalması nedeniyle kuraklığa dayanıklı patates çeşidi geliştirmek için proje hazırladıklarını söyledi.

Yurt dışından bilim insanları ile ortak çalışma yürüttüklerini ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:

"Amerika, Macaristan, Peru, Hollanda ve Japonya'da uzun yıllar kuraklığa dayanıklı patates çeşidi üretmek için çalışmalar yapan bilim insanlarıyla iletişime geçtik. Üniversitemize gelerek çalıştıkları materyallerden örnekler getirdiler. Şu an da örnekleri çoğaltıyoruz. Yürüttüğümüz ortak çalışma sonucunda kendi ürettikleri çeşitlerle bizim bölgeye uygun çeşitler geliştireceğiz. Amacımız kuraklığı tolere edebilecek, dayanıklı daha az su ile kaliteyi düşürmeden aynı verimi alabileceğimiz çeşitleri geliştirmek."

Çalışkan, 2015 yılında projeyi hayata geçireceklerini belirterek, örnek materyalleri sadece gen kaynağı olarak kullanacaklarını ifade etti.

Verimi azaltmadan kuraklığa dayanıklılığı sağlamanın zor olduğunu  vurgulayan Çalışkan, "Patates bitkisinin yetişme süresince yaklaşık 20 defa, yumru büyütme döneminde ise 4 kez sulama yapılıyor. 1 dekar arazide yaklaşık 1 ton su kullanılıyor. Yeni çeşitlerimizde bu rakamları yüzde 50 düşürebilirsek çok büyük bir başarı olacak. Test denemeleri ve tat denemeleri burada yapılacak. Aynı zamanda bir diğer amacımız da bölge insanının damak tadına uygun çeşit üretmek" diye konuştu.

Niğde denilince patates, patates denildiğinde de Niğde akla geldiğini vurgulayan Çalışkan, "Türkiye'de ilk kez NÜ'de kurulan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü olarak birinci misyonumuz patates yetiştiriciliğinde yalnız Türkiye'de değil dünya çapında da tanınan, araştırmaları ses getiren bir bölüm olmak" diyerek sözlerini tamamladı.

Kökü bir metre uzunluğunda patates yetiştirdi

Japonya'dan Hokkaido Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazuto Iwama ise uzun yıllar süren çalışma sonucunda 1 metre kök uzunluğuna sahip patates bitkisi yetiştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin ikliminin denemeleri için çok uygun olduğunu ifade eden Iwama şunları ifade etti:

"Bu iş birliği için çok istekli olmamın nedeni Türkiye'nin ikliminin  denemelerim için çok uygun olması. Çeşitlerimizin performansını burada daha iyi göreceğiz. İki gün Niğde'de dolaştık. Gerçekten burada su imkanları yetersiz, topraklar çok kuru, kuraklığa dayanıklı patates çeşitlerine ihtiyaç var. Patatesin kök sistemi yüzeysel olduğu için hemen aşağıya süzülen besin elementini, gübreyi, suyu kullanamadığı için daha sık su ve gübre istemektedir."

Iwama, "Normal bir patates bitkisinin kök uzunluğu 40 santimetredir. Benim çeşitlerimin ise kökleri 1 metre uzunluğa kadar ulaşıyor. Bu sayede bitki kökleri yer altı suyundan çok iyi bir şekilde yararlanmaktadır. Yaptığımız denemelerde yüzde elli su tasarrufu sağladık" ifadelerini kullandı

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.