Niğde güneş enerjisi ile su içecek

Niğde güneş enerjisi ile su içecek

Niğde güneş enerjisi ile su içecek

Ahiler Kalkınma Ajansı ve Niğde İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan '26 Köyün İçme Suyu Depolarının Elektrik Enerjisi İhtiyacının Güneş Enerjisinden Karşılanması Projesi' kapsamında köylere güneş panelleri kuruldu. Köylerde incelemelerde bulunan İl Genel Meclis Başkanı Peşin, "Bu sayede yıllık 110 bin ton daha az doğal gaz ithalatı olacak ve 215 ton daha az karbondioksit doğaya salınacak" dedi.
 
Ahiler Kalkınma Ajansı ve Niğde İl Özel İdaresi tarafından güneş paneli kurulan köylerde incelemelerde bulunan Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, 'Ahiler Kalkınma Ajansı desteği ile 400 kilovat toplamda kurulu güç olan ve 26 köyümüzün içme suyu ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayacak bir proje tamamlandı. Bu proje sayesinde köylerimizin içme suyunda kullanılan elektrik ihtiyacı tamamen güneş enerji panelleriyle karşılanacak." dedi.
 
KARBONDİOKSİT SALINIMI AZALACAK
 
26 köyde kurulan güneş enerji panelleri ile elektrik tüketimlerinin güneş enerjisinden karşılanacağını dile getiren Peşin şöyle konuştu; "Bu sayede yıllık 110 bin ton daha az doğal gaz ithalatı olacak ve 215 ton daha az karbondioksit doğaya salınacak. Bu proje hem köylülerimizin ekonomik seviyesini artıracak hem de doğaya çok ciddi anlamda katkıları bulunan bir projedir. Projenin maliyeti toplam 1 milyon 650 bin TL'dir. Bunun yaklaşık 850 bin TL'si Ahiler Kalkınma Ajansı projesinden 750 bin TL'sini de İl Özel İdaremizin öz kaynaklarından kullanarak tesis edilmiştir."
 
'ÖDEMEKTE ZORLANIYORDUK'
 
Yeşilburç Köyü Muhtarı Aydın Songur ise, "Özel İdaremiz köyümüzün bütün ihtiyacını karşılamaktadır. Sıcak asfalt ilk defa köyümüze yapılmıştır. Çöplerimiz düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Tarımdan elde ettiğimiz ekonomik gelir artmıştır. Güneş paneli kurulmadan önce içme suyu elektrik faturasını toplayım MEDAŞ'a yatırmakta zorluk çekmekteydik. Bu paneller sayesinden elektrik maliyetlerini sıfıra indirdik. Özel idaremize, il genel meclisimize teşekkür ederim' diye konuştu.
 
FATURA DÜŞMEYE BAŞLADI
 
Güneş panelleri kurulan Çardak köyünün kadın muhtarı Hatice Pilak da, "Güneş panellerinden önce köye aylık 5 bin TL faturamız geliyordu. Şuanda panellerin 3'te biri faaliyette olduğu halde 4 bin TL'ye düştü. Topluma en azından bir güvence verdi. Bağlantı tam olarak sağlandıktan sonra faturaların yarıya düşeceğini düşünüyorum. Devletimizden Allah razı olsun' diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.