Namazı yasaklayan Merinos'a STK tepkisi

Namazı yasaklayan Merinos'a STK tepkisi

Gaziantep'te 20 sivil toplum örgütü, işçilerine namaz yasağı koyduğu iddia edilen Merinos Halı'nın merkez fabrikasının önünde basın açıklaması yaptı.

Mazlum-Der Gaziantep Şube Başkanı Yardımcısı Hüseyin Kurşun, ibadetin ihtiyaç, hak ve aklın iradesi olduğunu belirterek, bir insanı ihtiyacından mahrum etmenin ve maddî manevî haklarını kısıtlamanın vicdan özgürlüğüne müdahale olduğunu ifade etti. Kurşun, şöyle dedi: "İbadet hakkı yere, zamana ve işletme şartlarına göre sınırlanmaz. Dinimizde ibadet etmek hem hak hem görevdir. Din ve vicdan özgürlüğü insan haklarının en temel direklerindendir. Din ve vicdan özgürlüğü fert, toplum ve milli bütünlük açısından önem arz ederken, bu bütünlüğü bozmaya yönelik atılan adımları kınıyoruz. İnanç ve ibadet hürriyetine aykırı olarak devam eden bu zulmün son bulmasını istiyoruz. Toplumda oluşacak duyarlılık nedeniyle bu tür girişimlerden vazgeçmelerini öneriyoruz. Zira bu tür davranışlar açıkça suç teşkil etmektedir." Grup, konuşmaların ardından sessizce ayrıldı.

Merinos Halı'nın sahibi, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "Biz inançlı ve dinî bütün insanlarız. Kesinlikle çalışanlarımıza namaz kılmayı yasaklamadık. Değil bir işçisinin inançlarından ötürü ibadetini engellemek, diline, dinine, mezhebine, ırkına, siyasi görüşüne, hayatta ayrıcalık yapılmamıştır. Bir tane çalışanım da 'bize böyle bir saygısızlık yapıldı' derse işletmenin tamamını kapatırım." açıklamasını yaptı.

Cihan