Dünyada her yüz pasif içiciden biri ölüyor

Dünyada her yüz pasif içiciden biri ölüyor

Her yıl sigara dumanını soluyan her 100 kişiden biri hayatını kaybediyor. Bu çarpıcı sonuç, İngiliz The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmayla ortaya çıktı. Pasif içiciliği ilk kez küresel çapta ele alan araştırmaya göre bu oran yıllık 600 binden fazla

İngiltere'de yayınlanan bir araştırma, sigaranın, dumanını soluyanlara verdiği ölümcül zararı gözler önüne serdi. İngiliz The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmada, pasif içiciliğin dünyada yılda yaklaşık her 100 insandan birinin ölümüne sebep olduğu belirtildi. Bu oranın 165 bini çocuk olmak üzere yıllık 600 binden fazla ölüme denk geldiği bildirildi.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının yaptığı araştırma, pasif içiciliğin küresel çapta etkisini ele alan ilk çalışma özelliği taşıyor. Araştırmada, ebeveynleri evde sigara içen çocukların bundan kaçamadıklarına dikkat çekilerek, çocukların pasif içicilikten en çok etkilenen kesim olduğu vurgulanıyor. Pasif içicilikten kaynaklanan 600 bin ölüm vakası, sigara kullanımının sebep olduğu yılda 5,1 milyon ölüm dahil edildiğinde yıllık sigaradan ölüm vakası 5,7 milyona yükseliyor.

Uzmanlar, araştırmada 192 ülkeden alınan en yeni verileri kapsayan 2004 yılını baz aldı. 2004 itibarıyla, çocukların yüzde 40'ı, sigara içmeyen erkeklerin yüzde 33'ü, kadınların yüzde 35'i pasif içiciliğe maruz kalıyor. Bu durumun sebep olduğu ölümlerin 379 bini koroner, 165 bini alt solunum yolları enfeksiyonları, 36 bin 900'ü astım, 21 bin 400'ü ise akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Pasif içicilik yüzünden 5 yaşın altında 165 bin çocuk, her yıl alt solunum yolu enfeksiyonlarından hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin üçte ikisinin Güney Asya ve Afrika'da meydana geldiğini belirten araştırmacılar, "Bulaşıcı hastalıklar ve tütün kullanımı, bu bölgelerdeki çocuklar için öldürücü bir birleşim oluşturuyor." diyor. Avrupa ülkelerinde, 2004 itibarıyla, pasif içicilikten ölüm oranı 71 çocuk ölümüne karşılık 35 bin 388 yetişkin ölümüne denk gelirken, Afrika'da bu oranın 9.514 yetişkin ölümüne karşılık 43 bin 375 çocuk ölümü olduğu bildiriliyor.