'TSK da bir siyasi partidir' itirafı!

'TSK da bir siyasi partidir' itirafı!

Çitlioğlu, "TSK'nın siyasi bir parti gibi davrandığı" yorumlarını haklı çıkardı

Risale Haber-Haber Merkezi

'Orgeneral Başbuğ ile Tarih ve Gelecek' kitabını yazan Ercan Çitlioğlu, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sözlerini yorumladı. Akşam Gazetesi'nden Şenay Yıldız'a konuşan Çitlioğlu'nun en ilginç sözü ise Genelkurmay Başkanlarının konuşmasıyla ilgiliydi. Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Çitlioğlu, "Genel kurmay Başkanı'nın da bir seçmen kitlesi var: 700 bin kişilik bir topluluktan söz ediyoruz, subayı, memuru, uzman çavuşu, askeri öğrencisi onların aileleri" dedi.

Askerlerin sık sık basın aracılığıyla mesaj vermesinin, askerlik dışında bir çok konuya müdahil olmasının altında yatan nedeni açıklayan Çitlioğlu, "TSK'nın siyasi bir parti gibi davrandığı" yorumlarını haklı çıkardı.

Başbuğ'un kitabını yazan Çitlioğlu'nun röportajdaki sözleri şöyle:

Basına bu kadar çok konuşması normal mi sizce Genelkurmay Başkanı'nın?

Son dönemde yaşananlar normal olsa idi, Genelkurmay Başkanı'nın konuşmasını 'anormal' olarak niteleyebilirdik, ama öyle değil. Olaylar normalin dışına çıkınca, davranış ve tutumların da anormal olması engellenemiyor. Siyasi parti liderlerinin bir seçmen kitlesi var. Aynı onlar gibi, Genel kurmay Başkanı'nın da bir seçmen kitlesi var: 700 bin kişilik bir topluluktan söz ediyoruz, subayı, memuru, uzman çavuşu, askeri öğrencisi onların aileleri. 5-6 milyon kişilik bir kitleden bahsediyoruz. TSK iki yıldır her gün dayak yiyor. Gözler kime çevrilir? Haklarını koruduğundan emin olduğunu görmek isteyeceği Genelkurmay Başkanı'na.

Peki ama askerlere ve bu kitleye basın üzerinden mesaj vermesi başka bir yere götürmüyor mu olayı?

Türkiye'de aşağı yukarı 4 bin noktada askeri birlik var. Bir Genelkurmay Başkanı'nın görev süresi bu birlikleri tek tek dolaşmasına yetmez. Böyle bir imkan yok. O kadar kişiyi toplayıp bir yerde konuşmak da mümkün değil. Bir de sadece TSK mensuplarıyla değil, onların aileleri ve çocuklarına da mesajların gitmesi gerekiyor. Ben Genelkurmay Başkanı'nın basına konuştuğunda bundan keyif aldığını hiç zannetmiyorum. Sanırım, hiç konuşmayacak bir ortamda görev yapmayı tercih ederler sanırım.