Referanduma evet Kemalizme darbedir

Referanduma evet Kemalizme darbedir

ICBA Başkanı Dr. Yalman, referandumda “Evet” oylarının Kemalizme ciddi bir darbe vuracağını söyledi

Nurettin Huyut’un haberi:

Kültürlerarası Köprü Derneği (ICBA) Başkanı Dr. Hakan Yalman, 12 Eylül’de yapılacak referandumda “Evet” oylarının Kemalizme ciddi bir darbe vuracağını, “Hayır” oylarının ise CHP ve darbecilere yarayacağını söyledi.

Risale Haber’e konuşan Yalman, “yeterli olmasa da bugünkü şartlara bakıldığında daha iyisini yapmanın da pek kolay olmayacağını düşünüyorum. Yapılan değişikliğin demokratikleşme adına Anayasa değişikliğini ifade etmesi bir gerçek. Ama böyle olmasına rağmen 12 Eylül’e karşı bir tavır anlamını da ifade ediyor. Yani sivilleşmeye yönelik bir adım anlamını da ifade ediyor.  En iyisi olmasa da netice de bu manaları ifade ettiği için önem arz ediyor. Bir anlamda toplumun sivil Anayasa yapmış olması anlamını ifade ediyor. Bu nedenle bütün eksikliklerine rağmen “evet” denmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

REFERANDUMA HAYIR DEMEK CHP’NİN YANINDA OLMAK DEMEK

Değişikliğin bir başlangıç olduğuna dikkat çeken Yalman, referandumda “Hayır” tercihinin CHP ve 12 Eylülcülerin çizgisinde yer almak olduğunu vurguladı. Ylamz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi bundan daha iyi bir başlangıç olabilir mi? Bu günkü şartlarda çok da kolay gözükmüyor. Hani deniyor ki, ‘bu şekliyle istemleri karşılamıyor gerçek bir Anayasa değişikliği anlamını ifade etmiyor’ gibi bir düşünce olabilir. Ama şartlar göz önüne alındığında bundan daha iyi bir Anayasa yapılabilir mi diye düşünüldüğünde bu şartlarda biraz zor gibi gözüküyor.
Böyle bir adım atılmışken buna “hayır” demek hem CHP’nin hem ona paralel kesimlerin yanında yer alınmış gibi bir durum ortaya çıkarır. Veya daha ideali ararken atılmış adımlarda ki, olumluluğu da kaybetmemek lazım diye düşünüyorum. Bu yapılan ideal değil ama neticede arzu edilene yönelik bir adımdır” şeklinde konuştu.

“Burada “hayır” sonucunun kime hizmet edeceğine bakıldığında; Bu “hayır” sonucundan Cumhuriyet Halk Partisi ile 12 Eylül çizgisindeki yapı kazançlı çıkacaktır. Onların istediği doğrultuda millet bir irade ortaya koymuş olur ki, bu memleket açısından olumlu bir sonuç doğurmaz diye düşünüyorum.

“EVET” ÇIKARSA KEMALİZM CİDDİ BİR DARBE ALACAKTIR

“Evet” çıkması halinde ayrıca Kemalizm ciddi bir darbe alacaktır. En azından daha önce yapılmış bir darbeye karşı doğuracağı sonuçlar bakımından sembolikte olsa tarihi bir anlam ifade ediyor. Bu anlam Kemalizm’e karşı duruşta da önemli bir adımdır diye düşünüyorum.
Değişiklik paketine baktığımızda demokratikleşmeye yönelişin işaretleri var. Bunu da önemli buluyorum. Genel olarak değişiklik tatmin etmese de demokratikleşmeye doğru bir yönelişin ve eğilimin olduğunu görüyorum.

www.RisaleHaber.com