Avrupa'ya İslam'ı anlatacak üniversite

Avrupa'ya İslam'ı anlatacak üniversite

Hollanda'nın başkenti Roterdam'da kurulan İslam Üniversitesi, Mayıs 2010 itibariyle resmen tanındı

Orhan Fırat'ın haberi:

Hollanda'nın başkenti Roterdam'da kurulan İslam Üniversitesi, Mayıs 2010 itibariyle resmen tanındı. Asıl kuruluş yılı olan 1997'den bu yana eğitim öğretim faaliyetlerini devam ettiren üniversitenin 30 personeli ve 640 öğrencisi bulunuyor.
Üniversitenin tanıtım toplantısında konuşan Kurucu Rektör Prof. Dr. Ahmet Akagündüz, Avrupa'da önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan üniversitenin İslami ilimlerinin öğretilmesi ve bölgedeki Müslüman nüfusun ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir mesafe aldıracağını anlattı.

Topkapı Eresin Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla konuyla ilgili bilgiler verildi. Toplantıya üniversite yetkililerinin yanı sıra rektör Prof.Dr. Ahmet Akagündüz ile eski milletvekili ve üniversite öğretim görevlisi Nevzat Yalçıntaş da katıldı.

YALÇINTAŞ: AVRUPA'DAKİ YAKLAŞIK 50 MİLYON MÜSLÜMANIN İHTİYAÇLARINA HİTAP EDECEK

Toplantıda açıklamalarda bulunan ve üniversitenin kuruluşu ile işletilmesi konusunda kendisiyle istişare edildiğini anlatan Nevzat Yalçıntaş, Bulgaristan da 1 milyon, Romanya'da 400 bin civarında Müslümanın yaşadığını ve bu sayıların bir çok Avrupa ülkesinde arttığını anlattı. Avrupa'daki Müslüman nüfusun 50 milyona yaklaştığını dile getiren Yalçıntaş, bunun önemli bir kısmını da Türk kökenlilerin oluşturduğunu söyledi. Yalçıntaş "Sadece Almanya'da 4 milyon 200 bin Müslüman yaşıyor deniliyor. Peki bunların dini eğitimi gereksinimleri nasıl karşılanacak? Bu ihtiyaçlardan dolayı Hollanda makamlarına müracaatla gerekli izin alındı." dedi.

Yalçıntaş, üniversitenin asıl kurucusunun Prof. Dr. Akgündüz olduğunu ve açılışın 1997 yılında yapıldığını, ancak asıl tanınma ve faaliyete geçmenin 2001 yılında gerçekleştiğini belirtti.

Yalçıntaş, "20 Mayıs 2010 günü Hollanda makamları bu üniversitenin resmi kabulünü yaparak onayladı. Denkliği kabul edildi. Her şeyden önce orada yaşan 5 milyon insan için çok önemli bir haberdir. Oradaki manevi değerleri öğretecek bir kuruluşa sahip olundu. Rusya'yı da katarsanız 40 ve hatta 50 milyona yaklaşan Müslüman nüfus için çok önemli bir haberdir. Bütün bir Avrupa için önemli bir haberdir. Avrupalılar bunun kendileri için de çok iyi haber olduğunu anlamıştır." dedi.

Toplantıda konuşan kurucu Rektör Akgündüz ise üniversitenin resmi olarak kabulü ile İslamın daha iyi anlatılması ve yaşanması için fırsat oluşturulduğunu dile getirdi. Akgündüz, "Hollanda yüksek öğretim kurumu kurmanın en zor olduğu yerlerden biridir. Avrupalıların ısrarla İslamı oryantalist bir yaklaşımla anlatma alışkanlığı var. Bunun tek istisnası Hollanda'dır. Orada Katolik üniversitesinin tanınması 50 yıl sürmüş. Bize de aynı şeyi söylemişlerdi. Bürokratik engeller çıktı. Ancak yılmadık ve sabırla bekledik. Sonunda resmi olarak üniversitenin kabulü sağlandı." dedi.

Akgündüz, "2010 yılına kadar resmi olarak tanınmadığımız için diplomamızın değeri yoktu. Kağıt hükmündeydi. Artık resmi olarakta Hollanda Hükumeti tarafından kabul edildik. 17 eğitim, 13 kişilik de idari kadromuz var. 8 bin 500 metrekarelik alanı var. 130'u resmi 640 talebemiz var. Tanınıncaya kadar AB ülkeleri dışından öğrenci alamıyorduk. Ancak şimdi tüm dünyadan alabiliyoruz" dedi.

Akgündüz, resmi olarak tanınmanın 1 Eylül 2010 tarihinden geçerli olacağını sözlerine ekledi.