İskilipli Atıf Hoca'nın mezar ayıbına son!

İskilipli Atıf Hoca'nın mezar ayıbına son!

1926'da idam edilen İskilipli Hoca'nın kabrine 84 yıl sonra İTO Başkanı Yalçıntaş sahip çıktı

Burçin Dokgöz'ün haberi:

Şapka Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle 1926'da idam edilen İskilipli Mehmet Atıf Hoca'nın kabrine 84 yıl sonra İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş sahip çıktı.

İskilip'e 2 günlük ziyaret gerçekleştiren Yalçıntaş, SİNPAŞ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik'in desteğiyle mezarı türbeye dönüştürmek için harekete geçti.

Cenazesi 3 kez farklı mezarlıklara defnedilen, son olarak Çorum'a getirilen Atıf Hoca'nın kabri kendi memleketinde bile unutuldu. 40 işadamı ile birlikte Çorum'a gelen Yalçıntaş, şehrin tarihi ve turistik mekanlarıyla birlikte ilçenin yetiştirdiği önemli din alimlerinden Atıf Hoca'nın kabrine de uğradı. Gülbaba Mezarlığı'nda bir duvar dibinde taş parçaları ile çevrelenen mezarın içler acısı halinden rahatsız olan Yalçıntaş, mezarın üstüne türbe yaptıracaklarını açıkladı.

İslam alimi İskilipli Mehmet Âtıf Hoca, 1875'te İskilip'in Tophane köyünde doğdu. Şapka Kanunu'ndan 2 yıl önce yazdığı 'Frenk Mukallitliği ve Şapka' adlı kitabında Şapka Kanunu'na muhâlefet ettiği gerekçesiyle tutuklandı. İstiklal Mahkemeleri kararıyla 4 Şubat 1926'da îdam edildi. Ne cenazesi yıkandı ne de cenaze namazı kılındı. İlk Ankara-Mamak Mezarlığı'nın kimsesizler bölümüne defnedildi. 1954'te Gülveren ile Çinçin arasındaki asri mezarlığa taşındı. Mezarlık Şafaktepe Parkı'na dönüşürken, Atıf Hoca'nın kabri taşınmayan diğer mezarlar gibi kayboldu. Atıf Hoca'nın idam ve defninde bulunan zabıt katibinin oğluna bıraktığı vasiyet ile kaybolan mezar 2000 yılında bulundu. Eski Hatay milletvekili Mehmet Sılay'ın başını çektiği 15 kişilik ekip, mezarı İskilip'e getirdi.

Zaman