Arap Birliği: Türkiye'yi takdir ediyoruz

Arap Birliği: Türkiye'yi takdir ediyoruz

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gazze'ye insani yardım götüren gemilerde yaşananlarla ilgili olarak, ''Bir cinayet işlenmiştir. Bizler bölge insanları ve Arap dünyası olarak Türkiye'nin tavrını takdir ediyoruz'' dedi.

Musa, Türk-Arap İşbirliği Forumu (TAF) Dışişleri Bakanları 3. Toplantısı ile TAF Ekonomi Forumu'nun ortak açılışında, Arap ülkeleri ile Türkiye'nin aynı köklü kültürü paylaştığını, dolayısıyla aynı ümitleri de taşıdıklarını söyledi.

Arap toplumu ile Türkiye arasında kardeşlik üzerine kurulu bir birliktelik bulunduğunu belirten Musa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da komşu dost ülkelere ne kadar içten yaklaştığını bildiklerini dile getirdi.

Musa, Orta Doğu'da gerçek anlamda ''kara deliği'' İsrail'in oluşturduğunu, ortak meydan okumaların başında Filistin probleminin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Burada diplomatik olarak krizi yönetmek yetmiyor. Düşmanca bir saldırının, çok asil insani bir amaçla giden gemiye uluslararası sularda yapıldığını gördük. İnsan haklarına aykırı olarak bir cinayet işlenmiştir. Bizler bölge insanları ve Arap dünyası olarak Türkiye'nin tavrını takdir ediyoruz. Onun şehitleri hepimizin şehitleridir. Başsağlığı diliyoruz. Kardeşlerimize, ambargo altındaki Gazze halkına yardım için birlikte çalışmalıyız.''

Musa, toplantının, bölgenin sorunları konusunda da önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Arap ülkeleri ile Türkiye'nin iktisadi çıkarlarını da geliştirmesi gerektiğini dile getiren Musa, Arap Dünyası ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin beklenen düzeyde olmadığını söyledi.

2008 yılında ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaştığını, ancak bunu yeterli görmediklerini belirten Musa, geçen yıl krizin etkisiyle bir gerileme yaşandığını söyledi.

Gazla ilgili de çalışmalar yapıldığını anlatan Musa, şunları kaydetti:

''Bununla ilgili birçok proje yapılmakta... Doğal gazın nakliyle ilgili çalışmalar şu anda yürümektedir. Hem Körfez'den hem de Akdeniz üzerinden bu gazın nakli için çalışılmaktadır. Yine Irak'ta da bunlar yapılmaktadır. Katar, Kuveyt, Libya, Tunus, Cezayir şeklinde yapılan çalışmalar önemli bir yatırım imkanı sağlamaktadır. Öyleyse çalışmalarımız sadece politik olarak kalmamalıdır, kültürel ve tarihi birlikteliğimizden bahsetmekle de yetinmemeliyiz. Çıkarlarımızın gittikçe yükseldiğini ve insanlarımızın hepsine faydalı hale geldiğini söylememiz gerekiyor.''

Bu toplantıda, güçlü kararlar almak zorunda olduklarını dile getiren Amr Musa, bölgede on yıllardır süre gelen yapının artık değişmesi gerektiğini ifade ederek, ''Burada birçok ızdırap çekilmiştir. Ancak cesur birtakım adımlar atmamız, haklarımızı korumamız gerekiyor. Evet biz Türkiye'nin rolünü severek karşılıyoruz. Arap haklarının korunmasıyla ilgili birinci konu İsrail'dir. Onun adil bir şekilde çözülmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Haber 7