Kitaplı evde çocuk bir adım önde başlıyor

Kitaplı evde çocuk bir adım önde başlıyor

Kütüphaneli evlerde doğan çocukların diğerlerine kıyasla çok daha şanslı oldukları ve hayata birkaç kademe ileriden başladıkları oratau çıktı

Sefa Kaplan'ın haberi:

ABD’nin Nevada Üniversitesi’nde görev yapan sosyolog Prof. Mariah Evans başkanlığındaki Los Angeles California Üniversitesi ve Australian National Universitesi’nden araştırma ekipleri, yirmi yıl boyunca 27 ülkeden 70 bin aile ile görüştü.

Yirmi yıl sonra ortaya çıkan gerçek hiç de şaşırtıcı değildi: Kütüphaneli evlerde doğan çocuklar, kütüphanesiz evlerde doğup büyüyen çocuklara göre daha yüksek bir eğitim düzeyine sahip oluyordu.

Araştırmanın amacı, evde bulunan kitapların çocukları etkileyip etkilemediğini ortaya çıkartmaktı. Bunun için 70 bin aile, yirmi yıl boyunca gözlendi. Ortalama beş yüz kitaplık bir kütüphanenin bulunduğu evlerde doğmuş olmak, yüksek eğitim görmüş bir ailenin çocuğu olmak gibi bir etki yapıyor ve başarı düzeyini kendiliğinden getiriyordu. Bu çocuklar hayata üç yıllık bir eğitim görmüş gibi başlıyordu. Diğerleri, yani kütüphanesiz evlerde doğanlar ise hiç eğitim görmemiş bir ailenin koşullarına mahkum oluyordu.

Prof. Evans, bu türden kütüphaneli evlerin, düşük eğitim düzeyine sahip anne ve babaların çocuklarını daha fazla etkilediğini belirterek, yirmi kitap bulunan evlerin bile çocukların gelişmesini olumlu yönde belirlediğini söylüyor. Özellikle, Çin gibi kalabalık nüfusa sahip ülkelerde, kütüphaneli evlerin etkisinin daha bir görünürlük kazandığını vurgulayan Prof. Evans, “Kitaplar çocuklarımızın geleceği için en etkili ve en ucuz yatırım” diyor.

Hürriyet