'Kamusal alan' yasağı 5 liraya kalktı

'Kamusal alan' yasağı 5 liraya kalktı

Yıllardır eğitimin kanayan yarası olan kılık kıyafet yasağı dayatmasının keyfiliği ispatlandı. Başörtülü öğrencilere kampusa girerken serviste başlarını açtıran Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, "Bahar Şenlikleri" çerçevesinde kişi başı 5 TL veren bü

Hakan Gündüz'ün haberi

12 Eylül askeri darbesinden sonra yoğunluklu olarak gündemi meşgul eden başörtüsü yasağının keyfi bir uygulama olduğu yıllardır tartışıldı. 20 Aralık 1982 tarihinde YÖK’ün yayınladığı bir genelge ile başlayan keyfi yasak, üniversite senatolarının birbiri ardına aldıkları kararlarla yaygınlaşmıştı. Hukukçular arasında yasağın keyfi olup olmadığı yıllarca tartışıldı. İç hukukta sınırlamanın olmadığını belirten hukukçular ile birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 1948 yılında kabul ve ilân edilen, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"ndeki kişilerin temel hak ve hürriyetlerini düzenleyen maddelerinin de bağlayıcılığını savunarak ‘yasak keyfi’ dediler ve tartışma hiçbir zaman gündemden düşmedi. 28 Şubat’ta katmerleştirilen yasak, 2008’de Meclis’in Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yaptığı değişikliğin ardından YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Söz konusu düzenleme göz önünde bulundurulmak suretiyle uygulama yapılması, kamu görevi ifa eden yükseköğretim kurumlarının yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğu izahtan varestedir'' demiş ve yasak kalkmıştı.

Anayasa Mahkemesi 2008 Haziran’ında anayasa değişikliğini iptal etmiş ve hukukçular arasında, ‘böyle bir anayasa değişikliğine bile gerek yoktu, bu yasak zaten keyfi bir uygulamaydı’ denilmişti.

KAMUSAL ALAN 5 TL’YE AŞILDI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin "Bahar Şenlikleri" çerçevesinde kişi başı 5 TL veren bütün başörtülü öğrencileri kampus içerisine alması, yasağın keyfi bir yasak olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Nafi Baytorun, "Tek amacımız Kahramanmaraş halkıyla bütünleşmeyi sağlamak" sloganı ile bahar şenliklerini başlattı. Rektör Baytorun, nizamiyede görevlendirdiği personel vasıtası ile giriş ücretini ödeyen başörtülü gençleri de başörtüleri ile yerleşke içerisine alarak yasağın aslında keyfi bir yasak olduğunu ispatladı. KSÜ yönetimi, eğitim maksatlı olmasa da bu yasağın ve kanunların istenildiği zaman uygulanmayabileceğini de göstermiş oldu. Bu durum yıllardan beri eğitimleri engellenen öğrenciler arasında "madem ücret ödenerek girilebiliyor yasaksız bir üniversite için biz yılın 365 günü aynı ücreti ödemeye hazırız" yorumlarına neden oldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde "Yasaksız bir üniversite için, kişi başı bedelin 5 TL olduğu" ortaya çıktı.

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın rektörün tavrı için, "Eğitimciler olarak biz kılık kıyafet yasağının dayanaksız koca bir yalan olduğunu yıllardır söylüyoruz. Kamusal alan diye yapılan sınırlamalar da aslında kamusal yalandır. Kamusal yalanın bedeli ise 5 TL’dir. Eğitimin üniformal bir faaliyet olarak düşünülmesi ve sınırlanması kadar sırıtan saçma bir uygulamanın eşi benzeri yok. Kılık kıyafet dayatması devletin defosudur. Yasak kanunlarda değil uygulayıcıların kafasının içindedir" dedi.

Vakit