Türkiye-Suriye yakınlaşması Said Nursi'nin müjdesi

Türkiye-Suriye yakınlaşması Said Nursi'nin müjdesi

Suriye'de ziyaretlerde bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, El Buti'nin sözlerini dikkatle dinledi

Bostan Cemiloğlu'nun haberi:

Suriye Müftüsü Bedreddin Hassun'nun daveti üzerine Suriye'de bulunan Diyanet İşleri Başkan Ali Bardakoğlu, Şam'daki tarihî Emevi Camisi'nde okunan Cuma hutbesinin ardından cemaate Arapça vaaz verdi. Sözlerine, "Türkiye'deki kardeşlerinizden sizlere selam getirdim." diyerek başlayan Bardakoğlu, Türkiye Suriye ilişkileri ile ilgili olarak "Su yatağını buldu." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Suriye'de gerçekleştirdiği çeşitli temaslarının ardından Cuma namazını kılmak için tarihi Emevi Camisi'ni seçti. Bardakoğlu, Suriye'nin dini otoritelerinden biri olarak kabul edilen Said Ramazan El Buti'nin okuduğu hutbeyi dikkatle dinledi.

ali_bardakoglu.jpgCami içindeki cemaatin yoğun ilgi gösterdiği vaazında Bardakoğlu "Hiç şüphesiz Türkiye ile Suriye arasında dini, tarihi ve sosyal olarak ortak bir geçmişimiz var. Bu yüzyıllar önce gerçekleşti. Bu ilişkiler bir önceki önceki dönemlerde kesintiye uğradı. Ancak şimdi su yatağını buldu. Bu yatakta akmaya başladı. Her gün bu ilişkiler, dini, ticari ve sosyal alanlarda gelişiyor. Özellikle iki devletin yöneticileri bu ilişkilerin gelişmesi için büyük çaba sarf ediyor. Bu sebeple diyanet işleri başkanı olarak davete icabet etmek istedim." dedi.

Tarihi Emevi Camisi'nde cemaate seslenmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bardakoğlu, "Emevi Camisi sıradan bir cami değil. Bu cami İslam'ın tohumlarının atıldığı döneme şahitlik etti. Birçok peygamber ve sahabeyi bağrında barındırıyor." diyerek caminin önemine vurgu yaptı.

"Renklerimiz, dillerimiz ve ırklarımız ayrı olmasına rağmen İslam dini birliğimizi sağlıyor" diyen Bardakoğlu "Türkiye'deki kardeşleriniz olarak vahyin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya inmesinin bin 400'üncü yılı olması itibariyle bu yılı Kuran-ı Kerim yılı olarak kutluyoruz. Kuran'a sımsıkı sarıldığımız sürece bizi her türlü delaletten kurtaracaktır." tavsiyesinde bulundu. Efendimizin milad kandilinin kutlandığını aktaran Bardakoğlu, bu tür etkinliklerin asıl amacının Muhammedi risaletin doğru anlatılması olduğunu belirtti.

İKİ HALK ARASINDAKİ YAKINLAŞMA BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ'NİN MÜJDESİDİR

bardakoglu_buti.jpgBardakoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan İslam dünyasının ünlü dini alimi Said Ramazan El Buti ise iki halkın yakınlaşmasının Bediüzzaman Said Nursi'nin bir beşareti, bir müjdesi olduğunu söyledi. Buti, "Bediüzzaman her iki halkın yakınlaşmasından bahsediyordu. Her iki halkı ümitsizlik konusunda uyardı. Tabi size temin ederim ki bu söze anlam veremiyordum. Şimdi anlam veremediğim bu sözleri artık bir hakikat oldu. Bize verdiği bu müjdenin önündeki duvarların kalktığını artık müşahede ediyorum. Daha önce dedim. Tekrar da söylüyorum. Bu yakınlaşma ve birleşme Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma karşılıklı çıkardan ibaret değil kesinlikle. Bu sağlam zemin üzerinde kurulmuş bir yakınlaşmadır. Türk yöneticiler ile Suriyeli yöneticiler değerler sistemi ile geçici çıkarları bir birinden ayıran yöneticilerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Yaptığı görüşmeler ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bardakoğlu, Türkiye ile Suriye arasında her alanda olduğu gibi dini kurumlar arasında işbirliğine yönelik çalışmaların yapıldığını söyledi. Bardakoğlu yapılan çalışmalar ile ilgili olarak, "İnanıyorum ki Arap dili eğitimi, din eğitimi ve dini bilginin yenilenmesi konusunda toplumuna ve bütün dünyaya İslam dininin aydınlık mesajının sunulması konusunda işbirliği yapacağımız alanlar kendiliğinden çıkmaya başladı. Önümüzdeki günlerde bir teknik heyet Suriye Evkaf Bakanlığını ziyaret ederek, Diyanet İşleri Başkanlığımız arasında ne gibi çalışmaların yapılacağını araştıracak." şeklinde konuştu.

Devlet Başkanı Beşşar Esad, Başbakan Naji Utri olmak üzere Suriyeli yetkililer ile ufuk açan görüşmeler yapıldığın söyleyen Bardakoğlu, "İlahiyat fakültelerinde görev yapan öğretim görevlilerimizin ilahiyat fakültelerinde hazırlık sınıflarında Arapça dili takviyesi konusunda ve hatta imkan bulursak vaiz ve müftülerimizin burayla belli sürelerle iletişim kurmalarını sağlamayı düşünüyoruz. Suriye'de seminerlerin alınması, buradaki hocaların Türkiye'ye giderek Arapça eğitim vermesi gibi ilk etapta yapacağımız iş imkanları olacak." dedi.