Atatürk dinin tüm enstrümanlarını yıktı

Atatürk dinin tüm enstrümanlarını yıktı

Akşam Nagehan Alçı, Graham Fuller'in İslamsız bir dünya adlı yeni kitabından alıntılar yaptı

Risale Haber-Haber Merkezi

Akşam gazetesi yazarı Nagehan Alçı, CIA'in eski Ulusal Haber Alma Konseyi Başkan Yardımcısı Graham Fuller'in 'A world without İslam' (İslamsız bir dünya) adlı yeni kitabından alıntılar yaptı. Alçı, Fuller'in Türkiye ile ilgili ilginç tespitlerin bulunduğunu söyledi.

Alçı yazısını şöyle sürdürdü:

Fuller milliyetçilik ve ümmetçilik ile ilgili şu çarpıcı tespiti yapıyor:
"İslam herkesi kucaklayıcıdır. Bu nedenle bütünlük aramak için iyi bir ortak paydadır. Herkes Müslüman olabilir. Oysa milliyetçilik bunun tersidir. Ayrımcıdır. Bu nedenle birçok İslamcı, Arap milliyetçiliğine karşı durmuştur.

Fuller İslamcılar'ın milliyetçiliğe itirazlarını böyle anlatırken işin içine Atatürk'ü de katmış. Şöyle diyor: ' İslamcılar Arap milliyetçiliğine karşı dururken en büyük kabuslarını Atatürk hayata geçirdi aslında. Dinin tüm enstrümanlarını yıktı, ona karşı katı bir tutum geliştirdi ve bu sebeple Türkiye'nin Müslüman komşularına yönelik de düşmanca bir tavır sergiledi. Müslümanlar için yaptığı en kötü şey ise Halifeliği kaldırmaktı. Çünkü Halifelik kurumu, emperyal Batıya karşı İslam'ın bütünlüğünü temsil diyordu.'

Yani bir yandan Osmanlı geleneğinin bugünkü kurumların güçlü olmasında etken olduğunu söylüyor, diğer yandan Atatürk'ün bu geleneği yıkarak İslam dünyasına nasıl bir fenalık ettiğini dile getiriyor. Kısacası Fuller bu gün İslam dünyasının Batı karşısında zayıf duruşunu Atatürk'ün icraatlarına bağlamış.