Din dersi 1. sınıfta başlasın önerisi

Din dersi 1. sınıfta başlasın önerisi

Çalıştay, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin (DKAB) 1. sınıftan itibaren başlamasını ve haftada iki saat olmasını önerdi

Bahar Atakan'ın haberi:

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) ilk ve ortaöğretim okullarının ders çizelgelerinin değerlendirilip değiştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştay, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin (DKAB) 1. sınıftan itibaren başlamasını ve haftada iki saat olmasını önerdi. Mevcut düzenlemede DKAB dersi ilköğretim 4. sınıfta başlıyor. Çalıştay raporunda, 1. sınıftan itibaren yabancı dil dersinin başlaması da önerildi.

Çubukçu’ya sunulacak

Halen Talim ve Terbiye Kurulu’nda değerlendirilen çalıştay raporunun, Bakan Nimet Çubukçu’ya gelecek hafta sunulacağı öğrenildi. Raporda, DKAB dersinin 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada 1’den 2 saate çıkarılması ve üniversiteye giriş sınavında bu dersten soruların bulunmasının da önerildiği belirtildi.

İlköğretim 1’de yabancı dil dersi

Raporda yer alan bazı öneriler:
-  Yabancı dil, ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflarda seçmeli ders olarak verilebilir.
-  İlköğretimde müzik, görsel sanatlar dersleri notla değerlendirilmeli.
-  Birleştirilmiş sınıf uygulamasının yapıldığı ilköğretim okulları için, ayrı ders öğretmen ve çalışma kitabı hazırlanmalı.
-  Ortaöğretim kurumlarındaki alan tasnifi uygulaması yerine, ders seçme sistemine geçiş imkânları araştırılmalı.
-  Anayasa ve yasaların amir hükmü gereğince, DKAB dersi ilköğretim 1. sınıftan itibaren başlamalı ve haftada iki saat olmalı.
-  9, 10, 11 ve 12. sınıflarda haftada birer saat okutulan DKAB dersleri ikişer saate çıkarılmalı. Bu önerinin gerekçesinde, “Bir saatlik ders süresi içerisinde müfredatın tamamı işlenemiyor. Mevcut ders süresi, nitelikli ölçme ve değerlendirme yapılmasına imkân vermiyor. Gelişmiş ülkelerde din dersleri en az haftada ikişer saat olarak okutuluyor. DKAB öğretim programına (Alevilik, Bektaşilik gibi) güncel konuların ilave edilmesi ders saatinin artırılmasını zorunlu kılıyor” denildi.
-  Anayasal zorunluluk olarak okutulan dersin hedeflenen amacına ulaşabilmesi ve öğrencilerin motivasyonlarının sağlanabilmesi için üniversiteye giriş sınavında soruya yer verilmeli.

Milliyet