Cami bombalayacak Balyozcular gözaltında

Cami bombalayacak Balyozcular gözaltında

Balyoz darbe planı sebebiyle gözaltına alınan subayların ifadeleri doğrultusunda dün ikinci dalga operasyon gerçekleştirildi

Salih Sarıkaya ve Serkan Sağlam'ın haberi

13 ilde, 1 emekli, 17 muvazzaf subay ve astsubay gözaltına alındı. Bunlar arasında Konya İl Jandarma Alay Komutanı da yer alırken, operasyonun çerçevesi netleşti. Gözaltına alınan ekibin, camilerin bombalanması gibi kanlı eylemler içeren 'Sakal' ve 'Çarşaf' kodlu planlarda görevli olduğu ileri sürülüyor.

Balyoz darbe planı sebebiyle gözaltına alınan subayların ifadeleri doğrultusunda dün ikinci dalga operasyon gerçekleştirildi. Başta Konya, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Mardin ve Elazığ olmak üzere 13 ilde 1'i emekli, 17 muvazzaf asker gözaltına alınıp İstanbul'a gönderildi. İkinci dalga operasyonun, Fatih ve Beyazıt camilerinin cuma namazı sırasında bombalanması eylemine katılacak 'keşif, istihbarat ve uygulama timlerine' yönelik olduğu belirtiliyor. Muvazzaf 4 subay ve 13 astsubayın jandarmada görev yaptığı öğrenilirken, bunlar arasında en dikkat çekici isim, Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban oldu. Yıllık izinde bulunan Özçoban, İstanbul'da gözaltına alındı. Camilerin bombalanması ve toplumda çatışma çıkarılması gibi eylemler, Balyoz'da 'Çarşaf' ve 'Sakal' kodlu iki alt planda yer alıyordu. Bombalamayı yapacak isimlerin ve görevlerinin bu planlarda tek tek sıralandığı ortaya çıkmıştı.

Altında dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın imzası bulunan 'Balyoz' kod adlı darbe planı Türkiye'yi dehşete düşürmüştü. Kapsamlı plana göre darbe dört safhada gerçekleştirilecekti: Hazırlık, harekât ortamının şekillendirilmesi, icra ve yeniden yapılanma. Buna göre, öncelikle Fatih ve Beyazıt camileri cuma namazı sırasında bombalanacak, ardından cemaat ve mütedeyyin kesimler tahrik edilecekti. Bir Türk jetinin de Yunanistan tarafından 'it dalaşı' olarak tabir edilen bir olayda düşürülmesi sağlanarak, hükümetin dünya nezdinde 'aciz' olarak gösterilmesi hedeflenmişti. Planın son aşamasında ise provokatörler devreye girecek ve Hava Müzesi basılarak irticai sloganların atılması sağlanacaktı. Bütün bu eylemler canlı yayınlarla televizyonlarda gösterilecek, gazete sayfalarında yayınlanacaktı. Nihayet darbeye zemin hazırlandığına kanaat getirildiğinde Silahlı Kuvvetler devreye girecek ve sıkıyönetim ilan ederek yönetime el koyacaktı. Ardından da yeni yönetim şekillendirilecekti. Balyoz darbe planı, 'Sakal', 'Çarşaf', 'Oraj' ve 'Suga' isimli dört eylem planıyla da destekleniyordu.

BALYOZ'DA 162 ASKERİN İSMİ VAR

Darbe öncesi kaos yaratmak için yapılan dört eylem planı ile darbenin nasıl organize edileceğini öngören Balyoz planında 29'u general, 133'ü subay olmak üzere 162 askerin ismi yer alıyordu. Söz konusu isimlerden, aralarında muvazzaf amiral ve emekli generallerin de bulunduğu yaklaşık 70 şüpheli, 22 Şubat'ta gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen şahıslardan 33'ü tutuklandı. Cezaevine gönderilenler arasında emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de yer alıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Balyoz' soruşturması kapsamında dün 13 ilde eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Alınan bilgiye göre, ilk operasyonda gözaltına alınanların emniyette ve adliyede verdikleri ifadeler doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonlarda, bir ilin jandarma komutanının da aralarında bulunduğu 17 muvazzaf subay ve astsubay ile bir emekli askerî personel gözaltına alındı. Operasyonun hedefinde Fatih ve Beyazıt camilerine yönelik kanlı eylemler düzenlemekle görevli timler vardı. Elazığ İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli bir astsubay, öğlen saatlerinde gözaltına alındı. 8. Kolordu Komutanlığı Merkez Komutanlığı'na getirilen astsubayın İstanbul'a gönderileceği belirtildi. Konya İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban da gözaltına alınanlar arasında. Yıllık izinde olan Özçoban'ın sabah saatlerinde İstanbul'da gözaltına alındığı öğrenildi. Özçoban, Beyazıt'ı bombalayacak timde 'ekip lideri' olarak yer alıyordu. Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Dinek Beldesi Karakol Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Arif Bıyıklı'nın da ifade vermek üzere İstanbul'a çağrıldığı öğrenildi. 'Sakal' ve 'Çarşaf' planlarının laik kesimle Müslümanlar arasında silahlı çatışma çıkarma amacını taşıdığı tespit edilmişti.

Cami bombalama timinde 'ekip lideri olmak'la suçlanıyor

'Balyoz'daki ikinci dalgada gözaltına alınanlar arasında Konya İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Özçoban da bulunuyor. Fatih Camii'nin bombalanmasıyla ilgili ayrıntıları içeren 'Çarşaf eylem planı'nın, Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Topuz tarafından kaleme alındığı ileri sürülmüştü. Planın elektronik kopyasında, Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban'ın bu planı kendi resmî bilgisayarında tuttuğunu da gösteren 'kaydeden' bilgisi var. Ayrıntıları 20 Ocak'ta Taraf Gazetesi'nde yayımlanan Çarşaf eylem planı'na göre, Yüzbaşı Hüseyin Topuz komutasındaki dokuz kişilik eylem timinin, cep telefonu düzenekli patlayıcıyı Fatih Camii'nde cemaate en yakın ayakkabılığa yerleştirmesi öngörülüyor. Plan, cuma namazının hemen ardından cemaat dağılmadan bombanın patlaması için düğmeye basılması ve bölgedeki ajanların da provokasyon amacıyla Fatih esnafının arasına karışarak harekete geçmesi esasına dayandırılıyor. Bunun için 'Görevlendirme Çizelgesi' de hazırlanmış.

CUMA NAMAZINDAN 10 DAKİKA ÖNCE PATLATILACAK

Beyazıt Camii'nin bombalanmasını öngören Sakal planı da aynı isimler tarafından hazırlanıp bilgisayara kaydedildi. Plana göre tahrip düzeneği bir çantaya yerleştirilecek ve şadırvanda unutulmuş görüntüsü ile bırakılacaktı. Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban komutasındaki tim, bombayı cuma günü namazdan 10 dakika önce patlatacaktı. Planda özellikle yaralı sayısının fazla olması isteniyor. Özçoban, 9 kişilik timde 'ekip lideri' olarak geçiyordu. Özçoban, iddiaları kabul etmemiş ve Taraf Gazetesi'ne dava açacağını söylemişti. Özçoban, "Taraf Gazetesi'nde çıkan bir haberle ilgilenmiyorum. Ciddiye almıyorum. Haberle ilgili olarak yasal haklarımı kullanacağım." demişti.

Gömmekle uğraşmam, elime geçtiği an patlatırım

-Amirallere yönelik suikast iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamenin ek klasörlerinde ilginç telefon konuşmalarının dökümleri de yer alıyor. Tutuklu Teğmen Tarık A.'da ele geçirilen flash bellekte 2009-2010 dönemi faaliyet programında görev alacak teğmenler listesinde adı geçen şüpheli Koray K.'nin bir telefon konuşmasında kullandığı ifade dikkat çekici. İşte o konuşma:

Koray K.: Sen misafirhanede mi kalıyorsun?

X Erkek.: Misafirhanede kalıyorum.

Koray K.: Sen nerdesin şimdi?

X Erkek.: Bizim birlik Maslak'ta işte 3. Kolordu var. Misafirhaneye Hasdal'a gidiyorum.

Koray K.: Hasdal, şu cezaevinin olduğu yer mi?

X Erkek: Evet orası, bizim denizci albayı götürdükleri yer işte.

Koray K.: Denizden 7 kişi daha geldi oraya.

X Erkek: Sende bir problem yok demi.

Koray K.: Görecez...

X Erkek: Sağa sola... gömmedin demi.

Koray K.: Yok ben gömmem abi. Ben direkt patlatırım. Öyle gömmeyle falan uğraşmam. Gerek yok, ele geçirdim mi güm anında...
Zaman