İstiklal mahkemesi neden hariç tutuldu?

İstiklal mahkemesi neden hariç tutuldu?

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in "İstiklal Mahkemeleri" dışında arşivlerin açılması talimatına bir anlam verilemezken bir eleştiri de Sabah yazarı Mehmet Barlas'tan geldi

Risale Haber-Haber Merkezi

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in "İstiklal Mahkemeleri" dışında arşivlerin açılması talimatına bir anlam verilemezken bir eleştiri de Sabah yazarı Mehmet Barlas'tan geldi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in 1876'da kurulan Meclis-i Ayan ve 1877'de kurulan Meclis- i Mebusan kararları ile Milli Birlik Komitesi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi, Milli Güvenlik Konseyi ve TBMM'nin kurulduğu tarihte verilen kritik kararların da aralarında yer aldığı, orijinal 12 milyon resmi belgenin kamuoyuna açılması için arşiv yönetimine talimat verdiğini hatırlatan Barlas, "şimdilik uygun görülmeyen tek istisnayı "İstiklal Mahkemeleri"ne ait dosyalar oluşturmaktaymış.
Açıkçası Mehmet Ali Şahin'in İstiklal Mahkemesi'ne ait 962 dosyayı neden şeffaflaşma dışında tuttuğunu anlayamadım. İstiklal Mahkemesi Belgeleri'ni genç kuşaklar okuyabildiği oranda, hukukun ve demokrasinin değeri daha fazla anlaşılacaktır" dedi.

Barlas, yazısını şöyle sürdürdü:

"İstiklal Mahkemesi iki dönemde 19 ayrı mahkemeden oluşan, kararları temyiz edilemeyen, idam kararlarını kendisi infaz eden bu yargı modelinin yakından bilinmesi, bugünün hukuk ve adalet anlayışını da mutlaka olumlu etkileyecektir."

İLGİLİ HABER:

Arşivler neden kısmen açılıyor?