Said Nursi'ye zulmeden valinin akibeti

Said Nursi'ye zulmeden valinin akibeti

Milli Gazete yazarı Akın, Said Nursi'ye kaba davranana Ankara eski valisi Tandoğan'ın akibetine dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Milli Gazete yazarı Hüseyin Akın, Said Nursi'ye kaba davranana Ankara eski valisi Nevzat Tandoğan'ın akibetine dikkat çekti.

"Ankara'ya dair şehir-insan ilişkisini içeren noktalar"ı kaleme alan Akın, Tandoğan semtini de yazdı.

Nevzat Tandoğan'ın 18 yıl gibi uzun süre Ankara Valiliği ile Belediye Başkanlığını 1946 yılındaki ölümüne kadar sürdürdüğünü ifade eden Akın, Tandoğan'la ilgili şu bilgileri verdi:

"Tek parti iktidarının ve bürokrasisinin sembol isimlerindendir. Ben bilirimci, tek adamcı karakteriyle ünlenmiştir. Onun anlayışına göre, yapılacak bir iş, atılacak bir adım ilk önce kendileri tarafından icra edilecektir. Onun, "Bu memlekete komünizm gerekiyorsa ve komünizm yararlı bir şeyse, onu da biz getiririz, size ne oluyor?" sözü dönemin karakteristiğini ortaya koyan ifadeler olarak siyasi tarihimize geçmiştir. Anadolu insanına bakışını en iyi yansıtan tarihi örneklerden biri de vali iken tutuklanıp huzuruna çıkarılan Osman Yüksel Serdengeçti'ye sarf ettiği şu sözlerdir: "Ulan öküz Anadolulu! Sizin milliyetçilikle, komünizm ile ne işiniz var? Milliyetçilik lâzımsa bunu biz yaparız. Komünizm gerekirse onu da biz getiririz. Sizin iki vazifeniz var: Birincisi, çiftçilik yapıp mahsul yetiştirmek. İkincisi, askere çağırdığımızda askere gelmek. (Doç. Dr. Özcan Yeniçeri, Yönetim ve Bürokrasinin Yozlaşmadaki Rolü)"

Tandoğan'ın Said Nursi'ye kaba davrandığını da hatırlatan Akın, yazısını şöyle sürdürdü:

"Nevzat Tandoğan'ın Said Nursi'ye yaptığı muamele daha sert ve daha kabadır. Abdülkadir Badıllı'nın Bediüzzaman Said Nursi Mufassal Tarihçe-i Hayatı kitabında anlattığına göre, 13 Ekim 1943 tarihinde Said Nursi yaka paça Ankara'ya getirilir ve hemen vilayete çıkarılır. Tandoğan Said Nursi'yi başındaki sarığı çıkarıp şapka giymeye zorlar. Bediüzzaman ise boynunu göstererek: "Bu külah ancak bu kelle ile beraber çıkar" karşılığını verir. Bu olay üzerine hiç kimseye hiçbir zaman beddua etmediği bilinen Bediüzzaman ilk bedduasını Nevzat Tandoğan'a karşı eder: "Başından bulasın!" Bu hadiseden aylar sonra 1946'da psikolojik problemler içinde bocalayan Vali Nevzat Tandoğan kendi eliyle kafasına tabancayı dayayıp intihar eder."