Yitik hazinenin kâşifine saygı

Yitik hazinenin kâşifine saygı

Eskiden millet olarak bir alışkanlığımız vardı. Bu ülkenin bütün değerlerinin kıymetini öldüğü zaman anlardık.

Arkalarından anma programları yapılır, üç beş hafta sonra da sessiz sedasız unutulur giderlerdi. Bu alışkanlığımız şimdilerde biraz olsun değişmeye başladı. Artık 'yaşayan değerler'imizden bahsediliyor, onlar için 'anma' değil 'saygı' günleri düzenleniyor. Bunlardan birisi de bugün saat 13.00'te Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin onuruna gerçekleşecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından düzenlenen program çalışmaları ve eserleriyle dünyanın en önemli isimlerinden kabul edilen Prof. Dr. Fuat Sezgin için hazırlanan belgesel ile başlayacak.

"Yitik Hazinenin Kâşifi: Fuat Sezgin" başlığını taşıyan programda, belgesel filmin ardından saat 14.00'te oturum başkanlığını Prof. Dr. Salih Tuğ'un yapacağı panel gerçekleşecek. Panale, Prof. Dr. Ahmet Suphi Furat, Prof. Dr. Hüseyin Ülgen, Prof. Dr. İrfan Yılmaz ve Ethem Sancak da konuşmacı olarak katılacak.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, programı takiben saat 15.30'da "İslam dünyasında bilim çalışmaları ne zaman ve neden duraklamaya başladı?" başlıklı bir konferans verecek. 1924'te Bitlis'te doğan Sezgin, 1943-1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nde, "İslami Bilimler ve Oryantalizm" alanında öğrenim gördü. 1954'te Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde Buhari'nin Kaynakları adlı doktora tezini tamamladı. Aynı yıl 'İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde doçent oldu. Sezgin, 1960 askerî darbesinde üniversiteden uzaklaştırılan ve 147'likler diye bilinen akademisyenler arasında yer aldı. Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya giden Sezgin, 1965'te Frankfurt Üniversitesi'nde profesör oldu. Orientalistik çalışmaları için kaynak eser haline gelmiş ve hâlâ aşılamamış 13 ciltlik Arap-İslam Edebiyatı Tarihi eserinin ilk cildini 1967, son cildini ise 2000 yılında yayınladı. Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı'nın İslami Bilimler Ödülü'nü 1978 yılında ilk alan kişi olan Prof. Sezgin, 1982'de J.W. Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'te buranın müzesini kurdu. Halen direktörlüğünü yürüttüğü müzede Sezgin, İslam kültür çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir.
Zaman