Sağlık harcamaları Allah'ın emri, orda biz kontrol edemiyoruz

Sağlık harcamaları Allah'ın emri, orda biz kontrol edemiyoruz

Şimşek, sağlık harcamaları konusunda ise ilginç bir açıklamada bulundu: "Sağlık harcamaları Allah'ın emri orda biz kontrol edemiyoruz."

Hasan Bozkurt'un Haberi
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığın beklenenden 10 milyar lira daha az çıkmasını aralık ayındaki vergi performansına bağladı. Geçen yılın Aralık döneminde yatırımlara öngörülenden 2 milyar lira fazla para aktardıklarını kaydeden Şimşek, sağlık harcamalarına da 1 milyar lira verdiklerini ifade etti. Söz konusu harcamalar olmasaydı küresel krizin yaşandığı dönemde 50 milyar liranın altında bütçe açığı olacağını vurgulayan Şimşek, sağlık harcamaları konusunda ise ilginç bir açıklamada bulundu: "Sağlık harcamaları Allah'ın emri orda biz kontrol edemiyoruz."
Maliye Bakanlığı'nda ekonomik göstergeler ve 2009 Yılı Bütçe Gerçekleşmeleri'ni açıklayan Şimşek, küresel krizin yerini toparlanmaya bıraktığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin krize çok büyük bir dayanıklılık gösterdiğini vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin döviz ve bankacılık krizini yaşamadığını diğer ülkelerdeki gibi büyük ölçekli zincirleme iflaslar yaşanmadığını dile getirdi. Türkiye ekonomisinin krizde acil IMF yardımına ihtiyaç duymadığını aktaran Şimşek, büyüme sürecinin 2009'un son çeyreğinde başladığını 2010 yılında devam edeceğine dikkat çekti. 2010 yılı büyüme tahmininin son derece mütevazı olduğunu belirten Şimşek, "Muhtemelen rakamın çok üstünde olacaktır. Yüzde 3,5'dan fazla olacak." dedi.

"BÜTÇE SONUÇLARI BEKLEDİĞİMİZDEN İYİ PERFORMANS GÖSTERDİ"

Son aylarda bütçe sonuçlarının beklenenden daha iyi performans gösterdiğini aktaran Şimşek, Aralık ayında giderlerin 27,7 milyar lira, gelirlerin 21.9 milyar lira olduğunu kaydetti. Ocak-Aralık bütçe giderlerinin 267,3 milyar lira, gelirlerin ise 215,1 milyar lira olduğunu açıklayan Bakan, bu çerçevede bakıldığında bütçe açığının 2008 yılında 17,4 milyar lira iken geçen yıl 52.2 milyar lira olduğunu vurguladı. Şimşek, "Bu rakamdan da görüldüğü gibi bütçe açığı orta vadeli mali programın 10 milyar lira altında gerçekleşti. 2009 yılında bütçe açığı orta vadeli programda yüzde 6,6 olarak değil yaklaşık yüzde 5,5 olarak gerçekleşti." dedi.


"VERGİ GELİRLERİ 8,9 MİLYAR FAZLA ÇIKTI"


Orta Vadeli Ekonomik Program'da 163 milyar lira olarak öngörülen vergi gelirlerinin 8,9 milyar lira daha fazla çıkarak 172,411 milyon lira olarak gerçekleştiğini söyleyen Şimşek, bütçe performansındaki iyileşmenin vergi gelirlerinde öngörülenden daha iyi performans gerçekleşmesinden kaynaklandığına işaret etti. Krize rağmen 2009 yılında halkın refahına önemli katkı sağladıklarını dile getiren Şimşek, yatırımlara 24,1 milyar lira ayrıldığını, TÜBİTAK'a ArGe harcamaları için 500 milyon lira kaynak öngörülürken, 740 milyon lira verdiklerini belirtti. Kamu-Sen'in eylemine atıfta bulunan Şimşek, memurların aylık ve ücretlerinin yüzde 8 arttırıldığını ifade etti. Diğer ülkelerde bu gelirlerden indirime gidildiğini söyledi.


"SGK AÇIĞI 52 MİLYAR LİRAYI AŞTI"

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun açık finansmanı için 29,2 milyar lira aktarma yaptıklarını kaydeden Bakan, "Genel açığı ise 52 milyar lirayı aştı. GAP'a 6 milyar lira kaynak aktarıldı." dedi. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, emeklilere yapılan maaş artışları için kanun hazırladıklarını söyledi. Bu kanuna banka şubelerindeki yeni harçları da kattıklarını vurgulayan Bakan Şimşek, "Bankalara yönelik düzenleme 400 milyon liralık düzenlemedir. Bu vatandaşa yansıtabileceklerini sanmıyorum. Rekabetçi yapı var. Yansıtmayan bankalarla iş ve işlem yapar vatandaşlar. Maliyetlerini aşağıya çekerler. Bu düzenlemeyi yaparken BDDK'nın görüşünü aldık." diye konuştu.

"2010'DA VERGİ İNDİRİMİ DE OLABİLİR ARTIŞI DA"

Sanatçılara yönelik yeni bir vergi hususu olmadığını ifade eden Şimşek, "Gelir vergisi reformu üzerinde çalışıyoruz. Hiçbir kesime spesifik konu yok." dedi. 2009 performansının zam yapılmayacak anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine "İnşallah öyle olacak. Ancak ekonomi dinamik bir yapı. Vergi indirimleri yoluyla da olabilir. Artış şeklinde de olabilir." değerlendirmesini yaptı. Orta Vadeli Mali Program'daki tahminlerin altında açık gerçekleşmesini ise "Gelirlerde yaklaşık 9 milyar liralık fazladan artış ortaya çıktı. Biz programda temkinli davrandık." dedi. Şimşek, ödemeler konusunda erteleme yapmadıklarını bazı ödemeleri öne aldıklarını söyledi.