Türkiye halkının İsrail eğilimi

Türkiye halkının İsrail eğilimi

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunun (USAK) Uluslararası Sivil Toplumu Geliştirme ve Destekleme Derneği (USİDER) ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası’nda Yön Değişimi ve Komşular İle İlişkiler Algılama” anketine katılanların

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Trabzon illerinde toplam 2 bin kişinin katıldığı, yüz yüze uygulanan anketin sonuçlarına göre, Türkiye halkının yüzde 57’si dış politikada ciddî bir sapma görmezken, “sapma var” diyenlerin oranı yüzde 12 civarında kaldı. Dış politikada “kısmen sapma var” diyenlerin oranı yüzde 13, bu konuda fikri olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 18 olarak belirlendi. Ankette sorulan “Kendinizi Batı karşıtı olarak tanımlar mısınız?” sorusuna Türkiye halkının yüzde 58,25’i “Hayır” cevabını verirken, kendini Batı karşıtı olarak tanımlayanların oranı yüzde 12,7’de kaldı. “Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor musunuz?” sorusuna Türkiye halkının yüzde 48,50’si “Evet” cevabı verdi. Türkiye’nin AB üyeliğini “kısmen” destekleyenlerin oranı yüzde 28, üyeliğe karşı olanların oranı yüzde 20,5 olarak belirlendi.

Anketin bir diğer ilgi çeken sorularından biri, “Türkiye’nin son dönem İsrail politikasını nasıl buluyorsunuz?” şeklindeydi. “Doğru bir politika izleniyor” diyenlerin oranı yüzde 63, yanlış bulanların oranı yüzde 11,9, “Daha dengeli olabilirdi” diyenlerin oranı yüzde 8,6, “Kısmen doğru buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 8 ve “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 8,5 olarak ortaya çıktı. Türkiye halkının yüzde 39’u Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin hiçbir alanda geliştirilmesini uygun bulmuyor. Ankette sorulan, iki ülke arasındaki ilişkilerin hangi alanda geliştirilmesi gerektiği sorusuna “Ekonomik alanda” diyenler 39,2 ile en yüksek rakamı oluştururken, yüzde 39 oranında kişi de ilişkilerin geliştirilmesini istemediğini belirtti. İlişkilerin “tüm alanlarda” geliştirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 7,5’te kaldı. Ankette Türkiye halkının Türkiye’nin müttefiki olarak ilk sırada Azerbaycan’ı gördüğü belirlenirken, ikinci sırayı Bosna-Hersek, üçüncü sırayı ise ABD aldı.
Yeni Asya