Ekmeğe kakao katarak kepekli ekmek yapıyorlar

Ekmeğe kakao katarak kepekli ekmek yapıyorlar

Kepek ekmek daha çok diyet yapanların ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercih ettiği bir ekmek türü

Bazı kepekli ekmekler, normalden daha fazla kahverengi. Çünkü içine kepek yerine kakao katılıyor. Kakaolu kepek ekmeği, içindeki kakao miktarına bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

İpek Unlu Mamulleri sahibi Yakup İpek, bazı fırıncıların kepek ekmeği yapımında kakao kullandığını söylüyor. Daha ucuz olması ve renk vermesi için kakao karıştırıldığını aktaran İpek, ''Merdivenaltı çalışan fırınlar ekmeğin içine her türlü zararlı maddeleri katabiliyor. Gıda boyaları kullanılıyor. Özellikle de kepek ekmeğin içine kakao katıyorlar.'' şeklinde konuştu.

Birçok fırıncının kepekli ekmeğe hiçbir zaman saf kepek katmadığını söyleyen 20 yıllık fırıncı A.F. ise çalıştığı fırındaki ustasının kepekli ekmeğe kakao kattığına şahit olduğunu söyledi. Kakaonun tam kepek ekmek görüntüsü vermesi için kullanıldığını söyleyen fırıncı A.Y. ise "Saf kepekli" denilerek halkın kandırıldığını iddia etti.

Ekmekte rekabet arttıkça hilelerin de arttığını anlatan Ahmetoğlu Fırın'ın sorumlusu Sinan Yıldırım ise fırınların üçüncü sınıf un kullanarak ekmekteki kaliteyi düşürdüğünü belirtti. Kalite düştükçe ekmekteki zararlı maddelerin de arttığını söyleyen Yıldırım, "25 senelik fırıncıyım. Her geçen gün ekmekte daha fazla hileler dönüyor.'' diye konuştu.

FIRINCILAR ODASI: KAKAOLU EKMEĞİ İLK DEFA DUYDUK

Kepekli ekmeklere kakao katıldığı ve vatandaşların kandırıldığı yönündeki iddiaları sorduğumuz Fırıncılar Odası Genel Başkanı Fahri Özer bu konuyu ilk defa duyduklarını söyledi. Fırıncılar Odası Genel Sekreteri İlham Rişvan da Fırıncılar Odası olarak bu konuda bir bilgilerinin olmadığını ifade etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik, kepekli ekmeğe katılan kakao miktarının fazla olması durumunda diyabetlilerin kan şekerinin yükselebileceğini açıkladı. Fazla miktardaki kakaonun özellikle böbrek ve karaciğer hastalıklarında ciddi problemlere yol açabileceğini ifade eden Çelik, "Kakaonun fazlası, sinirliliğe, çocuklarda kansızlığa yol açabilir.'' dedi. Diyetisyen Nil Şahin Gürhan ise albeniyi yükseltmek için kepekli ekmeklerde kakao kullanıldığını, kepek ekmeğinin aşırı tüketiminin demir eksikliğine yol açacağını belirtti.
Zaman