Said Nursi'nin sözü ve Tillodaki  izdivaç

Said Nursi'nin sözü ve Tillodaki izdivaç

Tillo ‘Aklın ziyası fünun-u müsbete ile ruhun ziyasi ulum-u diniyenin izdivaç ettiği’ yer

Risale Haber-Haber Merkezi

Gazeteci Önder, Tillo'nun Said Nursi'ye ev zahipliği yaptığını ve ‘Aklın ziyası fünun-u müsbete ile ruhun ziyasi ulum-u diniyenin izdivaç ettiği’ yer olduğunu söyledi.

HaberX'den Hülya Okur’a konuşan Önder, "Kürt ve Türklerin ancak birlikte yaşaması ile maksimum mutluluğu yakalayacaklarına inanan aklıselimleri var. Binlerce yıldır birlikte yaşadıkları insanlara kardeş, toprağa da vatan diyorlar" dedi.

Oktay Vural'ı eleştiren Önder, Tillo'nun Said Nursi'ye ev sahipliği yaptığını ve ‘Aklın ziyası fünun-u müsbete ile ruhun ziyasi ulum-u diniyenin izdivaç ettiği’ yer olduğunu söyledi.

Röportajdaki sözleri şöyle:

"Oktay Vural; Asuri’nin, Süryani’nin, Keldani’nin, Ermeni’nin Arap’ın, Hıristiyan’ın, Yezidi’nin ve Müslüman’ın, en az bin yıldır birlikte yaşadığı özel bir Anadolu Pınarı olan Siirt’te neşet etmiş. ‘Aklın ziyası fünun-u müsbete ile ruhun ziyasi ulum-u diniyenin izdivaç ettiği’, İbrahim Hakkı Hazretlerinin medreselerinin bulunduğu, Said-i Nursi’ye ev sahipliği yapan Tillo’dan.

"Prof. Türköne’nin, “Türkçülüğü Türkler yapmıyor” tezine neden Oktay Vural da bu kadar uyar ki? Oysa Oktay Vural’ın kendisi de çok iyi bilmektedir ki; bu kadar farklı dil, din, kültür ve ırk, binlerce yıldır birlikte ve barış içinde yaşar. Ve Siirt’i de bu anlamda özel kılan yalnızca ‘büryan kebabı’ değil, bu birlikteliğin özelliği ve güzelliğidir.

"Açılım her ne pahasına olursa olsun geri adım atılmadan devam etmeli, ancak bu yapılırken de başkalarının etkisi altında kalarak değil, kendi inisiyatifi ve istikrarlı adımlar ile yola devam edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.