Kürt sorununda çözüm Osmanlı

Kürt sorununda çözüm Osmanlı

Kendal Nezan, Kürt sorunuyla ilgili olarak atılan adımların, Cumhuriyet'in seksen küsur yılında atılan adımlardan daha önemli olduğunu söyledi

Hakkı Ünal'ın haberi

Avrupa'daki en önemli Kürt kuruluşlarından bir olan Paris Kürt Enstitüsü'nün başkanı Kendal Nezan, “Avrupa'daki Kürtler genelde umutla bakıyorlar yeni açılımlara. Bu biraz buzların çözülmesi, tabuların yıkılması açısından olumlu karşılanıyor” dedi.

YAVUZ DÖNEMİNİ HATIRLATTI

Kürt sorununu çözecek en iyi modelin de Osmanlı modeli olduğunu ifade eden Nezan şu değerlendirmeyi yaptı: “İspanya, Basklara ve Katalanlara geniş bir özerklik verdi. Bu hakların verilmesi İspanya'yı zayıflatmadığı gibi daha da güçlendirdi. İngiltere'deki İskoçya modeli geç geliştirilen bir model. Ondan da esinlenebilir. Ama bunlardan daha eski bir model var. Osmanlı modeli. Yavuz Sultan Selim zamanında Kürtlere geniş bir özerklik verilmişti. 1514'ten 1846'lara kadar süren model. Kürdistan beylikleri, hükümetleri vardı. Hükümetler kendi işlerinde tamamen özerk idiler. Ama Osmanlı-İran savaşı olduğu zaman Osmanlılar tarafında savaşa katılıyorlardı. Böylelikle Osmanlılar bölgenin en hakim gücü haline geldiler. Bir dönemde böyle bir model üretebilmiş bir topluluğun gidip bazı Avrupa merkeziyetçi modellerin etkisinde halkının önemli bir kesimine yabancılaşması gerçekten büyük bir talihsizlik. Osmanlılardan örnek alalım.”
Cihan