Başörtüsü yasağı Atatürk'ün emri

Başörtüsü yasağı Atatürk'ün emri

Yeni Asya yazarı Vehbi Horasanlı M. Kemal'in daha 1919'da aralarında harf değişikliği ve başörtüsünün de bulunduğu bir çok inkılap planladığını yazdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Asya yazarı Vehbi Horasanlı M. Kemal'in daha 1919'da aralarında harf değişikliği ve başörtüsünün de bulunduğu bir çok inkılap planladığını yazdı.

Mazhar Müfit Kansu'nun, “Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber” adlı eserinde ilginç notların yer aldığını hatırlatan Horasanlı, M. Kemal'in gelecekte yapacağı icraatları yazdırdığını ifade etti.

Horasanlı yazısını şöyle sürdürdü:

"7-8 Ağustos 1919 tarihinde Erzurum Kongresi esnasında M. Kemal, yanında Süreyya Yiğit olduğu bir anda, gelecekte yapacağı devrimler ile ilgili şunları söylüyor:
“Bir: Hükümetin şekli Cumhuriyet olacak.
İki: Padişah ve hanedanına icap eden muâmele yapılacak.
Üç: Tesettür kalkacaktır.
Dört: Fes kalkacak, Şapka giyilecek.”

"Bu arada elinden kalemi düşen Kansu, M. Kemal’e “Çok hayalperestsiniz” diyor. Cevap olarak “Bunu zaman tayin eder” diyerek beşinci maddeye geçiyor: “Latin harfleri kabul edilecek” denilince, Kansu “Paşam, kâfi… kâfi…” der ve “Sabah oldu” diyerek yanından ayrılır.

"Aradan yıllar geçer. M. Kemal, şapka inkılâbını gerçekleştirmiş ve Kastamonu’dan dönüyorken yanında şapka giymiş Diyanet İşleri Reisi olduğu halde Kansu’yu görür ve der ki: “Azizim Mazhar Müfit, kaçıncı maddedeyiz?”

"Gerçekten de M. Kemal, devrimlerinin tamamını başarı ile gerçekleştirmişti. İşte görüldüğü gibi türban ve başörtüsü etrafında koparılan fırtınanın esas sebebini okuyucularımın takdirine sunuyorum...