Avrupa'ya yeni 10 bin cami

Avrupa'ya yeni 10 bin cami

Şimdiye kadar inşa edilen üç bin camiye 10 bin yeni cami daha eklenecek...

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin birlik ve beraberliğinin simgesi olduğu ifade ederek, bugün Avrupa'nın çeşitli noktalarında 10 bin caminin inşaatını sürdürdüklerini söyledi.

Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Emirşah köyündeki cami, düzenlenen törenle ibadete açıldı. Caminin açılışına Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra Anamur Kaymakamı Haluk Şimşek, Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy, Anamur İlçe Müftüsü Muhammet Koçak ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Burada konuşan Görmez, cami açılışlarının sıradan açılışlar olmadığının altını çizerek, söz konusu açılışların oldukça önemli anlamlar taşıdığını söyledi. 1960'lı yıllarda Avrupa'ya göç eden Türklerin o tarihten bu yana inşa ettikleri yaklaşık 3 bin camiyi ibadete açtığı bilgisini veren Görmez, bugün gelinen noktada da Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Avrupa'nın çeşitli noktalarında 10 bin caminin inşaatını sürdürdükleri bilgisini verdi.

BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİ

Görmez, "Bütün bunlar da sizin emekleriniz ve katkılarınızla yapılıyor. Bu bizim milletimizin hayırseverliğini ortaya koyan çok güzel bir husus. Cami, müminlerin dağılan kalplerini ve yüreklerini birleştiren demektir. Kalplerimizi ve yüreklerimizi Allah'ın huzurunda birleştirmek ihtiyacımız olduğu için mabetler inşa edilmiştir. Camiler bizim birliğimizin, dirliğimizin, beraberliğimizin simgesidir" dedi. Kaymakam Haluk Şahin ise, Emirşah Camisi'nin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederken, Mersin Müftüsü Niyazi Ersoy da camilerin toplumda dini, tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ersoy, camilerin aynı zamanda da dini bütünlüğün de simgesi olduğunun altını çizerek, yeni açılan caminin de bölge halkına hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet Görmez'in caminin içerisinde vaaz verdi.

En büyük cami Duisburg'da

Yapımı geçtiğimiz yıl tamamlanarak ibarede açılan Marxloch Cami, 1500 kişilik kapasitesi ve 34 metre yüksekliğindeki minaresi ile Almanya'nın en büyük camisi konumunda. Yapımına 3,2 milyon euro harcanan caminin mimarisi Ayasofya Camisi'nden esinlendi. Gövdesi açık renkli betondan yapılan ve yuvarlak pencerelerinden içerisi görünen camiyle, Müslümanlar, 'sizden gizlimiz saklımız yok' mesajı vermek istiyor.
Bugün