Kiev'in ilk camisi elbirliğiyle

Kiev'in ilk camisi elbirliğiyle

Kiev'in ilk camisi Ar-Rahma Camii'nin tuğlalarını, İslam ülkelerinin büyükelçileri ve Ukraynalı Müslümanlar birlikte koydu

2000 yılında bir kısmı tamamlanarak ibadete açılan camide Cuma Namazı'nı kılan sayıları yaklaşık 600'ü bulan insanlar daha sonra caminin devam eden inşaatında bizzat çalışarak caminin duvarlarını örüyor.

Caminin ilk kerpiçlerinin konulması etkinliğine; Cezayir, Lübnan, Endonezya gibi Müslüman ülkelerdin Ukrayna'daki büyükelçileri de bizzat katılarak cami duvarına harç ve tuğla koydu.

Ukrayna basını diplomatlarında katıldığı camii inşaatındaki etkinliğe büyük ilgi gösterdi.

Afrika'dan Müslüman ülkeler adına törene katılan Cezayir'in Kiev Büyükelçisi Mokaddem Bafdal, "Bu Müslümanların büyük bir başarısı. Ukrayna'daki Müslüman halkların barış, kardeşlik içerisinde dostane bir caminin inşaatında çalışmaları birlikteliğin güzel bir örneğini oluşturdu." dedi.

Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim Cihan'a özel açıklamasında, "Bugün değişik milletlerden Müslümanlar hayırlı bir iş olan cami inşaatı için bir araya geldi. Camii inşaatı çok hayırlı bir iş. Bu işe daha çok kişinin eli değsin istedik. Kadın, erkek, çocuk herkesi davet ettik. Davetimize icabet eden herkes eliyle tuğları koydu. Halis niyetle yaptıkları bu hayır işin sevaplarını alırlar inşallah. Kiev'in ilk camisi Ukraynalı Müslümanların kendi elleriyle kurduğu bir cami olarak tarihe geçecek." şeklinde konuştu.

Bu hareketin Ukrayna'daki Müslüman topluluğu birleştirici bir hareket olduğuna vurgu yapan Tamim sözlerini, "Burada değişik politik görüşten insanlar, amir olsun memur olsun, Arap, Özbek, Tatar, Pakistanlı her milletten insanlar, Allah'ın evinde aynı gaye ile bir araya geldi. Buranın kapısının herkese açık olduğunu gördü." şeklinde tamamladı.

Cihan'a konuşan 26 yıldır Kiev'de yaşayan Azeri asıllı Günyat İbrahimov ise bir asırdır Kiev'de cami olmadığını belirterek, Allah'ın kendilerine Kiev'in ilk camisinde çalışmayı nasip etmesinden duyduğu sevinci dile getirdi. Cami inşaat etmenin hayırlı bir iş olduğuna değinen İbrahimov, Müslümanları inşa ettikleri camiye davet ederek burada yapacak ibadetleriyle kendilerine de sevap kazandırmasını istedi.

Tatar asıllı camii imamlarından Rustam Gafurin ise Cihan'a yaptığı açıklamada cami hakkında bilgi verdi. 1913 yılında Kiev'de bir cami kurulmaya başladığını belirten Gafurin, devrim ile birlikte caminin kurulmadan yıkıldığını belirtti.

Halihazırdaki caminin bir kısmının inşaatının 2000 yılında tamamlanarak kısmen ibadete açıldığını bu bölümde yaklaşık 600 kişinin Cuma namazı kıldığını bildiren Gafurin, bu sayının bayram namazlarında 3 bine kadar çıktığını ifade etti.

Ukrayna'nın başkentinin ilk camisinin toplam kapasitesinin 3 bin olacağını sözlerine ekleyen Gafurin, "Bu cami tek bir millet için değil. Bir kavim için değil. Bir isim için değil. Bir şahıs için değil. Burası Müslümanların örf adetlerinin yaşayacağı ilim ve kültür mekanı." diye konuştu.
Haberler